Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge, one koji samo žele da su obavešteni o važnim događajima u svemiru.


DragovicDRAŠKO DRAGOVIĆ

Autor više članaka o ovom misiji

Elem, naravno da se nadam 101% uspešnom sletanju, ali kao i uvek strepim -  valjda sam zatrovan našim luzerskim mentalitetom i novogodišnjim neuspehom Rusa i njihovog "Grunta". Ne treba smetnuti s uma da je to bila poslednja međuplanetna misija Zemljana, i da je završila u okeanu. U komadima.

Trenutno pišem baš o misiji "Kjuriositi" i polako ulazim u nju. Nema zbora: to je neverovatan konglomerat tehnike, znanja, ideja i realizacije, za šta su danas jedino sposobni Amerikanci. Ono što me fascinira to je da na svim YouTubovima koje gledam na temu MSL-a i rovera vidim samo mlade face, genijalce i inženjere i doktore nauka, a svi ispod tri banke! Znači da čak ni u Nasi nije problem u godinama već u finansijma, finansijama i samo u finansijama. Da se razumemo: tako je i u ostalim štabovima misija koje pratim: "Dawn"i "New Horizons". Sve neka deca, koja veselim glasom pričaju o ozbiljnim temama, koji godinama danonoćno rade po laboratorijama presrećni pre svega što rade ono što vole i znaju i što daju civilizacijski korak napred. To me i nervira, jer dok pišem, sa TV-a slušam o tuči navijača Rada i Zvezde tamo negde, a radi se o istoj generaciji. Eto, opet pišem o našem mentalitetu a tema je Mars. Načisto sam prolupao. Verovatno još od Izbora, a možebiti da je i vrućina uradila svoje ...

Misija će teći kako je planirano, i kao i MER-ovi, prevazići će sve planirane rokove. Naravno, Kalifornijanci su se konačno 'setili' i unesto solarnog prebacili se na atomski pogon, što će obezbediti dug i kvalitetan rad svih 10 instrumenata na Radoznalcu. Kladim se da će da prebace zacrtanih 2 godine. Sad, druga je stvar svrsishodnosti čitave misije. Ja spadam u onu malu (?) grupu koja smatra da u današnje vreme još uvek slati na Mars višemilijarderske misije predstavlja čisto traćenje love. Ako baš hoćeš da trošiš pare, skupi se brate i smisli kako da pošalješ čoveka, a ne više rovere, robote, androide, dirižable, zmajeve, loptice-skočice i bogtepita šta sve ne nema u Nasinim arsenalima. Pa dokle bre više? Sve me to podseća na Mesec: i tamo je bilo raznih misija - sve su u to vreme bile WOW! - ali tek kada su čika-Nil i čika-Baz stavili nogu gore, shvatili smo da smo osvojili Mesec, pa makar i privremeno. Dakle, mislim da daljinski lov na vodu, život odn. njegove tragove na Marsu, a da ne govorim o Marsovskim trilobitima, čist lov u mutnom, traženje igle u plastu sena, odn. bacanje vremena, ideja i para, koje bih ja - po tom pitanju se slažem sa slavnim Nasovcem dr M. Šternom - preusmerio na neke druge teme i istraživanja. Jer ne shvatam, kako bi ova misija trebalo da dobije oznaku uspešna. Šta treba da pronađe: butnu kost dinosaura? A toliko drugih svetova i projekata vezanih za njih čeka da neko iz administracije odvoji neku kintu i za njih. Dosta više sa orbiterima i roverima.

Dakle, da ne gnjavim dalje, sve dok Marsovska misija ne bude usmerena na slanje ČOVEKA, mene neće previše uzbuđivati. Niti od nje očekujem neke grande rezultate (nema veze sa Grand Paradom). Da se misija bar (poza)bavi slanjem uzoraka kamenja na Zemlju, pa 'ajde de. To bi bio neki pomak u našem planetarnom znanju, a ovako ... to je kao i slanje 'Apola 18'. Zato su se 'Apolo' misije i ugasile - koga interesuje još novih sto kila kamenja, nove fotke, novi gafovi astronauta (odmah se setim onoga što je igrao golf gore ili onog drugog koji je nosio semenke drveća pa ga onda sadio po Americi).

***

Šta ko misli o MSL misiji

Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge, one koji samo žele da su obavešteni o važnim događajima u svemiru.


Sve o misiji Mars Science Laboratory


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...