Rijetko tko od nas nije gledao „Terminatora", „Robocopa" ili slične znanstveno fantastične i akcijske uratke kojima nam s filmskog kino-platna obasipaju već desetljećima. No stvarnost prebrzo sustiže fantastiku i realno gledano mi već danas u velikom broju vojnih sukoba imamo otvorenu borbu robota protiv robota ili ljudi. Na tisuće i tisuće robotiziranih oružja instalirane su kao standardni inventar vojnih postrojbi. Istina, još uvijek nsmo dostigli tehnološki nivo u kojem bi jedna zaraćena strana protiv druge mogla poslati samo robote i time izbjegnuti ludske žrtve. Hoće li generalštabovi u budućnosti moći ratovati samo robotima?  Kakve su sve implikacije njihove samostalne upotrebe protiv vojnih ali i civlinih ciljeva samo su neka od pitanja koja muče moderne stratege ali i tehničare i psihologe.

rrobot1
Vojni robot na kotačima

Bob Quinn koji radi na vojnim robotima za vojske SAD i Velike Britanije kaže kako su ratovi robotima stvar veoma bliske budućnosti. Ratovi bez ljudskih gubitaka mogli bi biti stvarnost već za desetljeće ili dva. Mi dodajemo kako se nadamo da će naša civilizacija smoći snage probleme riješavati demokratskim putem a ne putem sile.

Peter Singer, autor studije Wired for War kaže kako su današnji roboti i njihova vatrena djelovanja danas još uvijek velikim dijelom pod ljudskim patronatom.

rrobot2
Avioni bez pilota u narednim vojnim sukobima biti će prije pravilo nego iznimka (Na ilustraciji ruski vojni avion MiG 25)

Patrick Lin, akademik iz SAD zadužen je za stvaranje tkz. „etike robotičkih vojnika". On smatra kako je moguće na bojišnicu poslati samo robote, bez ljudi. „Roboti će poput računala uraditi na bojišnici samo ono što ih naučimo, bez negativnih implikacija na civile". To zahtjeva veliku pažnju prilikom njihova programiranja. S njim se slaže i Dr. Robert Finkelstein iz Robotic Technology Inc; „Nema straha da će roboti biti nehumani na bojištu, oni će samo uraditi ono što im naredimo, ukoliko u njihove programe inkorporiramo robotičku ratnu etiku. Uostalom i pri ljudskim djelovanjima dolazi do povremenih incidentnih i neželjenih situacija. Upravo u ovom segmentu s njime se ne slaže Prof. Noel Sharkey jedan od osnivača International Committee for Robot Arms Control. On smatra kako roboti nikada neće moći posjedovati umjetnu inteligenciju nalik ljudskoj. Te kako je jedino čovjek u konkretnoj situaciji sposoban procjeniti situaciju na bojištu i pravilno reagirati. Roboti ma koliko bili „prijazni" samo su hrpa silicija i metala bez emocija i duše. Christopher Coker iz London School of Economics, analitičar brojnih sukoba nadodaje kako računala nikad neće zaista usvojiti „robotičku ratnu etiku". Oni za to nisu sposobni, za razliku od profesionalnih vojnika koji jesu.

Bob Quinn vlasnik tvrtke za proizvodnju robota za vojsku kaže kako je njemu najvažnije da se vojnici svojim kućama vrate živi i zdravi, a sam sukob neka odrade roboti. Možda je to čak i najkvalitetnija rečenica u složenim strategijama primjene robota u vojnim sukobima.

rrobot3
Piloti u akciji, sutra će ih zamijeniti računala u velikom broju zadataka (Na slici ruski vojni avioni SU-37)

Zamislimo nakratko dvije zaraćene strane koje nemogu mirnim putem riješiti svoje probleme. Vojska preuzima stvar pod svoju ingerenciju. Na veliki internacionalni vojni poligon dovoze se stotine i stotine tisuća tona vojne tehnike. Započine rat robota. Bespilotni avioni obaraju pripadnike svoje vrste druge zaraćene strane. Stotine tenkova izvodi manevre i otpočinje borbena djelovanja puno brže no što bi to bilo moguće da su u njihovim kupolama ljudske posade. Autonomni proturaketni sustavi obaraju veći broj raketa druge strane, no neke od njih poučene iskustvima prvih, primjenju stečena znanja zaobilaze proturaketnu obranu i uništavaju računalni generalštab. Preostala željezarija na poligonu tek je laki plijen za protivnika koji smisleno napada. Prije kapitulacije još se tu i tamo neki robot izvan kontrole i svijesti da je gotovo bori do uništenja. Ubrzo i to prestaje. Rat je gotov. Pobjednik prema Međunarodnom pravu iz budućnosti uzima tri sporna kvadratna kilometra terena susjednoj zemlji. U naše vrijeme za tako nešto nerijetko je znalo ginuti na stotine ili tisuće ljudi.

rrobot4
Izraelski robot vojnik s topom na gusjenicama

Političari i generali obje zemlje već koji dan kasnije zajedno potpisuju pravne akte koji legaliziraju stanje na terenu. Nije bilo mobilizacije, nije bilo krvi, samo hrpa uništene robotizirane vojne tehnike koju pažljivo proučavaju stratezi i tehničari u nadi da će u nekom narednom sukobu za ime i račun svoje zemlje iskoristiti iskustva vojnog sukoba bez žrtava.

rrobot5
Američki robot prenosi opremu i streljivo po bojišnici

Istovremeno stotinupedeset milijuna kilometara daleko od Zemlje, ruska astronautkinja daje ruku američkom robotu koji se nespretno okliznuo u omanji jarak. Nekoliko metara dalje očekuju ih Kineski i Europski astronauti spremi za polazak Marsovim automobilom prema prvoj ljudskoj nastambi na crvenoj planeti. Nadajmo se kako umjetna inteligencija nikad neće odstići našu. Tko zna što bi mogla zaključiti iz toga. Scenario iz Terminatora nažalost izgleda suviše realan.



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...