Lepo vreme i vikend. A ovde u Nemačkoj vikendom svi negde idu, pa tako i mi. Obilazimo znamenitosti, muzeje, dvorce, vidikovce, restorane… U Nemačkoj sam s porodicom od početka godine i sada se polako uklapamo u život Nemaca.

Picture 135 20181013 134815


Ove nedelje sam ja birao kuda ćemo ići i, naravno, nije bilo dvoumljenja. Odmah sam izabrao tehnički muzej. Jedino što se u blizini Manhajma, u kome živimo, na oko 70 kilometara nalaze dva tehnička muzeja: jedan u Speyeru, a drugi u Sinsheimu, a oba vredi videti. Barem tako kaže Youtube. I u jednom i u drugom mogu da se vide zanimljive stvari: od starih automobile, motora, lokomotiva, mašina sve do najvećih aviona iz bliže i dalje istorije. U jednom se može videti Tupoljev, pa čak i ući u njega i to me je jako privlačilo. A drugi je više vezan za svemir i tehnologiju putovanja po njemu. Konačno, otišli smo u taj, drugi, svemirski!

U muzeju se može ostati ceo dan, ulaznice za ovo nisu preskupe. Ima u ponudi i restoran gde se može pojesti i popiti nešto u pauzi između dve hale. 

U sklopu kompleksa se nalaze i dva bioskopa, jedan je onaj običan 3D a drugi IMAX Dome. Ovo ne ulazi u cenu obične karte ali sa par evra doplate može se sve obići.

Mi smo se ipak odlučili samo za muzej jer sam znao da nećemo imati vremena sve da obiđemo, što se i ispostavilo tačno. Bioskope smo ostavili za drugi put jer sam bio siguran da ću se u ovaj muzej još koji put vratiti.

IMG 3973 copy Picture 069


U prvoj hali smo mogli da vidimo stare automobile, motocikle, lokomotive, vatrogasna vozila, avione, istorijski poznata trkačka auta, raznorazne muzičke masine i sl. Posle toga u nekom kao dvorištu, nalaze se podmornice, brodovi, helikopteri, ogromni avionski motori, i naravno avioni. Mene to ne interesuje mnogo ali sam video npr. F16, Miraž 2000, Kanader, Boeing 747, Antonov AN22. I, naravno, u sve se to može ući i razgledati unutrašnjost.

Mene je posebno zanimala sledeća hala. U njoj se nalaze mnoge stvari vezane za svemir.

Glavna atrakcija za mene je naravno ruska verzija šatla BURAN. Mislio sam da je to neka možda maketa ili samo telo Burana, ali je on bio kompletan, sa kompletnim kokpitom u koji se na žalost ne može ući, ali se u njega može virnuti. Međutim, može se ući u teretni deo Burana. Koliko sam uspeo da vidim nedostaje mu toplotni štit koji se nalazi na prednjim delovima krila i on je zamenjen aluminijumskim limom. Sve ostalo mi se čini originalnim. Mnogo je veći uživo nego sto sam zamišljao.

IMG 3927 copy IMG 3930 copy


U hali se može videti još mnoooogo toga: astronautskih i kosmonautskih odela, stolica, kaciga, astronautske i kosmonautske hrane, pribora za brijanje i ko zna čega sve ne. Pravo uživanje za oči. Ima jedan poseban deo koji prikazuje astronaute na Mesecu sa maketom lendera I mesečevim vozilom. Uglavnom, nema čega nema. 

Sati su prolazili, moji saputnici postali nervozni zbog mojih detaljnih razgledanja te smo polako privodili kraju ovu posetu. Usput sam još video i originalnu kapsulu Sojuza, virnuo malo u unutrašnjost, malo pipnuo i - kući…

Sve u svemu prelep vikend, vredi svake pare, video sam što nisam ni sanjao da ću videti. 

Evo mene uskoro opet u Speyer.

POGLEDAJTE CEO ALBUM IZ MUZEJA


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...