Astronautika: istorija

pdf

Pre dva dana, 24. aprila u 10:12 sati Роскосмос je lansirao teretni brod „Прогресс М-19М" (7КТГМ/11Ф615А60 №419, ili 51P za Nasu) raketom „Союз-У" (serijski broj L13000–138) sa rampe Broj 5 (ПУ-5 17П32-5) kosmodroma Bajkonur. Posle savršenog starta konstatovano je da se jedna od antena automatskog radio–telemetrijskog navigacionog sistema „Kурс" nije otvorila kako treba. Bio je to razlog za alarm.


Progress-180

U

principu, bez te antene brod ne može da se približi i pristane na Međunarodnu orbitnu stanicu, mada kompanija РKK „Энергия“, proizvođač broda, tvrdi da čak i bez nje „Прогресс“ može da priđe na oko 200 metara od ISS i onda da realizuje normalno spajanje. Na brodu postoji i manuelni kontrolni sistem za spajanje, ТОРУ. Dok ovo pišem, 2 dana kasnije, još uvek se proučavaju opcije za spašavanje misije.

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(42 strane, 9,49 MB)
download

pdf

 photo 04-22-04-crop


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: