Astronautika: istorija

HighFlight-Alan Shepard2
Alen Šepard u kapsuli Freedom 7, sedam minuta pre lansiranja

Danas, 05. maja 2013. obilježava se pedeset i druga obljetnica prvog leta nekog od američkih astronauta u svemir. Raketa Redstone lansirana je 05. maja 1961. u 09:34 (po tamošnjem vremenu) sa raketodroma na Floridi. Na njenom vrhu nalazio se svemirski brod Freedom 7 sa astronautom Alanom Shepardom (1923.-1998.) koji je u kratkom, petnaestominutnom letu po balističkoj putanji dostigao visinu od skoro dvije stotine kilometara iznad Zemlje te se spustio u vode Atlanskog oceana gdje su ga dočekali prihvatni brodovi.

Shepard je tako postao prvi američki astronaut a njegov let u svemir usljedio je tri tjedna nakon povijesnog Gagarinovog leta u svemirskom brodu Vostok (12. aprila 1961.). Bio je to početak ere pilotiranih svemirskih brodova u SAD koji će kao rezultantu projicirati spuštanje prvih astronauta na Mjesec svega osam godina kasnije!

S današnje točke gledišta izgleda pomalo nevjerojatno da je od prvog leta u svemir pa do slijetanja na Mjesec prošlo manje od jednog desetljeća. Sam Shepard, deset godina kasnije, zapovjedao je misijiom Apollo-14 koja se spustila na Mjesec i prva koristila „Mjesečevo vozilo“ za prijevoz astronauta po Mjesecu. Pola stoljeća nakon Shepardova leta amerikanci nemaju svemirski brod koji bi bio sposoban odnjeti čovjeka u svemir, a kamo li na Mjesec. Takva će situacija nažalost potrajati još pokoju godinu. Da bi letjeli u svemir amerikanci danas plaćaju Rusima sedamdesetak milijuna USD po sjedalu u svemirskim brodovima Sojuz. Nevjerjatno zar ne, Shepard i ekipa se tada zasigurno nisu nadali da će pola stoljeća nakon njihova uspjeha stvar i dalje biti na mrtvoj točci.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...