Astronautika: istorija

Najdugovječniji robot rover u Sunčevom sustavu, NASAin Opportunity (MER-B) i službeno je proglašen mrtvim 13. februara, dan prije Valentinova. Nakon nekoliko mjeseci bez ikakva signala sa Marsa uz gotovo devet stotina radiokomandnih seansi buđenja NASA je odlučila i službeno okončati misiju. Iscrpljene su sve mogućnosti da se rover „probudi“, vrijeme je da uđe u povijest poput njegova blizanca, rovera Spirit (MER-A). Ovaj dvojac nosi titulu najdugovječnijih robota na kotačima koji su svoj radni vijek odradili na nekom drugom nebeskom tijelu.

mer bMT

Oba su rovera lansirana u ljeto 2003.  Na Mars su prispjeli početkom 2004. Tehnička garancija davala im je operativnost od 90 radnih dana. Spirit je odradio punih šest godina prije nego je tijekom proljeća 2009. upao u pješčanu zamku iz koje se nije mogao na vrijeme izvući te je 2010. prestao s radom. Opportunity je imao više sreće i bio operativan sve do ljeta 2018. Prema tehničkoj garanciji i jedan i drugi su bili predviđeni da rade (najmanje) do proljeća 2004.! 

Marsovo okružje iznimno je zahtjevno za tehniku, svakim novim orbiterom, landerom, roverom saznajemo sve više o svijetu koji se nalazi na nekoliko desetaka milijuna kilometara daleko od Zemlje. Čovjek vrijedno skuplja i interpretira sve što naši robotički izaslanici odrade u dubinama svemira. Svaki od njih dao nam je puno odgovora ali još više pitanja. Na greškama se uči, svaki novi stroj kojeg šaljemo daleko od Zemlje bolji je od prethodnika. Spirita i Opportunitya biti će teško nadmašiti. Sada bez kolanja elektrona u električnim kablovima mirno čekaju na Čovjeka. Čovjeka koji će ih jednom u budućnosti posjetiti i načiniti od njih posebna mjesta, mjesta koja će budućim generacijama zadati više glavobolje nego divljenja. U isto vrijeme kada smo se ubijali diljem planeta tko zna radi čega istraživali smo nove svjetove. 

Opportunity je na Marsu prevalio put od preko 45 km, pronašao je pri tome meteorite, riječna korita i stijene koje je formirala voda, „borovnice“.. svakakva Marsovska čudesa i na Zemlju poslao 217.594 fotografije koje su sve do jedne dostupne na internetu. Većina lijepih slika načinjena je sa kamera smještenih na tkz. jarbolu, njihova visina od tla je visina do očiju prosječnog čovjeka. Oppy hvala što si za nas hrabro koračao crvenom planetom, što si za mnoge od nas postao puno više od brižljivo sklopljenog komada metala i što si milijunima ljudi diljem svijeta omogućio da „stignu“ na Mars kao digitalni zapisi imena u sklopu hardwarea misije.


Opportunity – najznačajnija otkrića na Marsu

Kraj misije Opportunity

Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada 

Pokrenut plan za oporavak 'Opportunityja', orbiter poslao pozdrav

Izveštaj sa Marsa: Oluja se smiruje, 'Opportunity spava, a tim priprema oporavak

Marsov rover Opportunity prekinuo kontakt sa Zemljom. Hoće li preživeti?


 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...