Misije

Misije

ESA se priprema za lansiranje rovera na Mars na poligonima u Italiji

e2

Pripreme za misiju rovera 'ExoMars'ulaze u finalnu fazu. ESA se nedavno oglasila sa dva obaveštenje: 'ExoMars Trace Gas Obiter'je promenio orbitu, a u Torinu u Italiji je otvoren novi Kontrolni centar za praćenje rovera (ROCC). Taj centar će podržavati operaciju silaska rovera 'Rosalind Franklin'sa lendera 'Kazačok'i njegov rad nakon toga. Misija ide sugurnim koracima ka zakazanom lansiranju u julu 2020. i sletanju u martu 2021. godine.

Prvi naučni rezultati 'Chang'ea 4'

c14

Kako izgleda Mesec iznutra? Kako je nastao? 3. januara 2019. kineska sonda 'Chang'e 4' sletela je na sakrivenu stranu Meseca. Bilo je to fenomenalno tehnološko dostignuće, jer je za takvo sletanje bilo neophodno najpre postaviti komunikacioni satelit 'Queqiao' u Lagranžovu tačku L2. No sem toga što je to prva sonda koja se spustila sa 'druge strane' Meseca, šta tu ima zanimljivo sa naučne tačke gledišta? Mnogo toga.

Bliži se kraj kineskom lunarnom mikro-satelitu

k5

Kada je zimus kineska lunarna sonda 'Chang'e-4' stigla na cilj, u tom podvigu nije bila sama. Tada su svi pričali isključivo o lenderu i roveru koji će da slete 's onu stranu' Meseca, ali do Meseca je stigao i jedan orbiter i jedan mali mikro-satelit. Šta bi s njima? Evo odgovora:

Poslednji snimak rovera Opportunity

Oppy header

Ali pre nego što su se ugasili njegovi uređaji rover je uspeo da načini svoj poslednji snimak sa Marsa. To je panorama od 360 stepeni koja je sastavljena od 354 pojedinačnih snimaka načinjenih u periodu od 13. maja do 10. juna 2018. godine. Ova panorama prikazuje dolinu smeštenu uz zapadni rub kratera Endeavour. Dolina je dugačka blizu 200 metara a sadrži mnogo plitkih kanala koji se spuštaju od ivice kratera do njegovog dna.

Opportunity proglašen mrtvim

mer bMT

Najdugovječniji robot rover u Sunčevom sustavu, NASAin Opportunity (MER-B) i službeno je proglašen mrtvim 13. februara, dan prije Valentinova. Nakon nekoliko mjeseci bez ikakva signala sa Marsa uz gotovo devet stotina radiokomandnih seansi buđenja NASA je odlučila i službeno okončati misiju. Iscrpljene su sve mogućnosti da se rover „probudi“, vrijeme je da uđe u povijest poput njegova blizanca, rovera Spirit (MER-A). Ovaj dvojac nosi titulu najdugovječnijih robota na kotačima koji su svoj radni vijek odradili na nekom drugom nebeskom tijelu.

Opportunity – najznačajnija otkrića na Marsu

MarsOpportunityblueberrieshematiteFramCrater

Jedno poglavlje istorije istraživanja Marsa je završeno kada je Nasa objavila da rover Opportunity više nije aktivan jer je komunikacija s njim, i posle velikog broja pokušaja, beznadežno prekinuta. Rover je prestao da se javlja sa Marsa 10. juna 2018. godine nakon što je peščana oluja sasvim prekrila čitavu planetu.

Kraj misije Opportunity

NASA Mars Rover

Danas, 13. februara, Nasa je zvanično objavila da je misija rovera Opportunity okončana. Marsov rover Opportunity na Mars je stigao 25. januara 2004. godine. Bio je projektovan za rad od 90 dana. Ostao je operativan 5498 dana.

SLIM – japanska lunarna sonda za horizontalno sletanje

j1Nema takvih majstora u kosmosu kakvi su Japanci! Njihove misije su, kako se kaže kod nas, ekstraordinarne! Do sada sam obradio sve velike japanske međuplanetne misije i toplo preporučujem te tekstove svakom ko se loži na takve teme. Posvećenost njihovih inženjera cilju i odbijanje da priznaju poraz čak i kad zbog kvarova i havarija šanse na uspeh misije padnu ispod svake granice, zapanjujući su. Mnoge podvige koje izvodi JAXA, ne može danas (a ni sutra) da ponovi nijedna agencija na svetu. Šta spremaju novo?

Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada (3)

o29

Početkom maja, 'Oppy'je završio istraživanje Allendeai okrenuo se ka nekim tabularnim stenama. Zaustavio se nad stenom La Joya radi dubinskim analizama. Uprkos povremenom proklizavanju, rover je nastavio da pokazuje svoji ustraživačku narav. 'Vozilo se dobro ponaša i trenutno se kreće po nagibu od oko 24 stepena,' pričao je Bellutta krajem meseca. 'U poslednje vreme smo vozili uglavnom poprečnim padinama s roverom nagnutim na levo a okrenutim na jug. Vozilo je vrlo stabilno. Čini se da je zalepljen za put kao neki Porše.'

 

tranzit logo


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18