Astronautika: istorija

pdf

VOJADŽERI

NAJVEĆI PUTNICI U ISTORIJI

Svakako jedno od najvećih pregnuća koje su čovekov mozak i tehnologija ostvarili u svojoj dugoj istoriji pokušaja razumevanja prirode i sveta oko sebe jeste i jedna, u to vreme ne tako pretenciozna kosmička avantura, poznata kao 'Grand Tour' – Veliko putovanje letilica 'Vojadžer' (engl. Voyager – putnik). U septembru ove godine sonde su ušle u svoju petu deceniju.

Vojadzeri

Kada je 1971. godine počelo da se razmišlja o naučnim aspektima ove spektakularne misije, NASA je morala da između grupe od preko 500 naučnika, koji su upravljali raznih naučnih programa, izabere samo njih 108. Oni su bili predstavnici 36 obrazovnih institucija (univerziteta i viših škola) i laboratorija iz SAD i drugih zemalja sveta[1]. Odabrani naučnici su zatim podeljeni u 13 timova koji su odabrani za sprovođenje nezavisnih istraživanja u okviru buduće misije.

U to vreme, 'Vojadžeri' su u tehničkom smislu bili najnaprednije tvorevine koje je ljudska ruka ikada proizvela. Sâme letilice su građene punih 5 godina, ali kada su nakon dvanaestogodišnjeg funkcionisanja uspešno izvele sve svoje prvobitno zacrtane zadatke, i plus toga posetile dve spoljne divovske planete, Uran i Neptun, krv, znoj i suze inženjera i naučnika koji su to izveli višestruko su se isplatili. Svet je konačno ugledao takvu sliku solarnog sistema o kojoj niko do tada nije ni sanjao.

NASA je kosmičke sonde-blizance 'Vojadžer 1' i 'Vojadžer 2' lansirala tokom leta 1977. godine sa uzletišta Kejp Kanaverala, sa Floride, u razmaku od samo 16 dana. Kao što je još na početku bilo predviđeno, prioritetni zadatak im je bio da iz neposredne blizine prouče Jupiter i Saturn, Saturnov prsten, kao i veće satelite ovih planeta, s naročitim akcentom na tajanstveni Titan.

Kako su letilice tokom godina napredovale kroz Sunčev sistem, tako je daljinskim komandama sa Zemlje vršeno softversko reprogramiranje njihovih zadataka, omogućavajući izvršavanje daleko složenijih zahteva nego što je primarno bilo zacrtano u vreme poletanja. Umesto misije kojoj je u planu bila posete dvema planetama, uspeli su da je modifikuju u ekspediciju u koju su uključene četiri planete, a umesto planiranih 5 godina, životni vek sondi je produžen na 40 i više godina.

'Vojadžeri' su uspeli da istraže sve četiri džinovske planete našeg sistema, 48 njihovih satelita kao i neobične sisteme prstenova i magnetskih polja koje svaka od ovih planeta ima, potvrdivši da do tada praktično ništa nismo znali o njima.

Sve do pre koju godinu ove letilice su slale obilje korisnih podataka sa ivica heliosfere, same granice solarnog sistema. Danas su tako daleko, da do nas stižu tek slabi signali o ultraljubičastim izvorima među zvezdama i ništa više...

 

[1] To su: Kanada, Danska, Nemačka, Francuska, Švedska i Velika Britanija.


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(56 strana, 5,3 MB)
download

pdf

voyagerART


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...