Nova Centauri 2013 – Nova zvijezda u Top 30 najsjajnijih svih vremena

Nova Centauri 2013 foto
Nova Centauri 2013 stelarium

Početkom tjedna, u ponedjeljak 02. decembra astronom amater John Seach sa Chatsworth otočja u New South Wales (Australija) prijavio je otkriće Nove zvijezde u zviježđu Centaurus. Sutradan su otkriće potvrdili i drugi astronomi a AAVSO je o tome izdao Obavijest pod brojem 492. Nova je dobila naziv Nova Centaurus 2013 a njezin je sjaj između četvrte i pete magnitude što ju čini vidljivom i golim okom. Kako je zviježđe Centaurus vidiljivo sa južne Zemljine polutke to ova sjajna Nova nije uočljiva iz naših krajeva.

U narednim danima očekuje se povećanje sjaja ove zvijezde no i dosadašnja mjerenja sjaja bila su dovoljna da Nova Centaurus 2013 uđe na „Top 30” najsjajnijih Novih zvijezda svih vremena. Radi se o tkz „klasičnoj Novoj zvijezdi” u binarnom sustavu gdje fizikalni procesi i gravitacijsko djelovanje partnera uzrokuju „krađu” zvjezdanog materijala, njegovo nadimanje i skupljanje a samim time dolazi do eksplozija koje na kraće vrijeme uzrokuju enormno povećanje sjaja jedne od njih.

Nešto se slično dogodilo na sjevernom nebu u zviježđu Delfina kada smo nakratko Novu Delphini 2013 imali priliku vidjeti golim okom. Tada je ona opažana od strane Hrvatskih astronoma a snimali smo ju i sa Vidulini Observatory o čemu smo svojevremeno pisali.