Nova Delfin karta
Nova Delfin karta dalekozor

Tijekom protekla 24 sata zvjezdano nebo na razmeđi zviježđa Delfin i Strijela promijenilo se. Osim mnoštva poznatih i katalogiziranih zvjezda koje se tamo nalaze tijekom noći tu se dogodila gigantska eksplozija (tkz; Nova zvijezda) zvijezde koja je dosad bila vidljiva tek velikim teleskopima. Tijekom samo nekoliko sati sjaj Nove zvijezde povećao se za najmanje dvije tisuće puta a sama eksplozija proizvela je bljesak 50.000 do 100.000 puta sjajniji od sjaja našeg Sunca.

Tijekom dana astronomi s druge strane svijeta javljaju kako je zvijezda postala vidljiva čak i golim okom odnosno da se nalazi na granici vidljivosti bez tehničkih pomagala. U svakom slučaju čak i najmanji dalekozor omogućiti će nam da ju jasno vidimo.

Za nekoliko sati robotizirani teleskop EXO NEXT Astronomske udruge Vidulini kojime upravlja Gregor Srdoč, biti će u poziciji snimiti Novu zvijezdu koja zasad nosi nazi Nova Delphini 2013. Nju je prvi zapazio japanski astronom amater Koichi Itagaki.

Moguće je riječ o binarnj zvijezdi od kojih je jedna komponenta bijeli patuljak. To znači da će u nekom narednom vremenu nanovo doći do eksplozije. Zasad se još nezna hoće li sjaj Nove zvijezde još rasti ili ne. Odgovor na to pitanje saznati ćemo za nekoliko sati a tada ćemo objaviti i fotografije koje će biti snimljene EXO NEXT teleskopom.

Za sve one koji bi željeli golim okom ili dalekozorom pogledati Novu zvijezdu predlažemo da iskoriste neki od astronomskih „planetarijum“ programa te uz pomoć priloženih ilustracija pogledaju večeras u nebo. Ukoliko posjedujete neki od „pametnih“ telefona instalirajte neku od aplikacija koje vam ovisno o položaju telefona pokazuju što gledate i pronađite zviježđe Delfin i Strijela. Orijentacije radi ova se dva zviježđa nalaze nešto ispod zviježđa Lire koje je markantno „označeno“ veoma sjajnom zvjezdom Vegom.