Prema istraživanjima astrofizičara iz Heidelberg University Centre for Astronomy, Max Planck Institute for Astrophysics te University of Texas (SAD) koja su upravo objavljena u časopisu „Science“ izgleda da ćemo na prve zvijezde u svemiru morati gledati malo drugačije.

prve_zvijezde_1
Prve zvijezde u svemiru nisu bile same

Zahvaljujući dosadašnjim podacima i istraživanjima te računalnim simulacijama ekipa je došla do nemalo drugačijih rezultata nego se to dosad promišljalo.

Prve zvijezde u svemiru, nastale veoma brzo nakon „Velikog praska“ nisu bile same i nisu bile desecima ili stotinama puta veće od Sunca. Bar ne značajan dio njih. U tadašnjim uvjetima snažnih gravitacijskih sila počeli su se formirati zvjezdani protodiskovi, no kako sva materija nije mogla biti „upijena“ u jedan disk oko njega su se formirali i drugi, manji protozvjezdani diskovi. Dvije ili više protozvijezda veoma su brzo nakupile materijal neophodan za termonuklearne reakcije a sam dvojni ili višestruki sustav nalazio se veoma blizu glavnoj zvijezdi. Zvijezde su usljed gravitacijskog sažimanja, povećanja pritiska i temperature vodika, helija, ugljika, kisika.. ubrzo rođene a većina njih nalazila se na udaljenosti od „matične“ zvijezde ne većoj nego što je to udaljenost Zemlja-Sunce! Glavne zvijezde velike mase završile su svoj životni ciklus već za nekoliko desetaka ili stotina milijuna godina, no manje zvijezde preživjele su znatno duže, čak i milijarde godina. Dr. Paul Clark (Heidelberg University) kaže da su neke od njih možda preživjele i do danas. Usljed velike blizine tih zvijezda moguće je da su neke od njih nakon „sudara“ ili bliskih prolazaka jedne kraj druge doslovce katapultirane dalje u svemir i nastavile svoj život kao same zvijezde. No samo rađanje i „život u zvjezdanoj koljevci“ nije bio usamljen.

prve_zvijezde_2
Možda u našem susjedstvu postoje dokazi o nastanku prvih zvijezda u svemiru

Zadatak astronoma i svemirskih teleskopa bliske budućnosti biti će potraga za signalima takvih zvijezda. Potvrde li i nova praktična istraživanja njihove računalne simulacije astronomi će nanovo morati korigirati svoje teorije o nastanku svemira, zvijezda, galaktika..