Proročanstva o kraju svijeta i vremena za 2012. ovih su dana dobila novi vjetar u leđa. Sunce će 2012. biti samo jedna od dvije zvijezde na danjem nebu. Zvijezda Betalgeuse smještena u zviježđu Oriona eksplodirati će tijekom 2012. i postati drugo Zemaljsko Sunce. Kada se za tako nešto citira i „izvjesnog“ dr. Cartera stvari postaju ozbiljne, ili ipak ne?!

betalgeuse_eksplozija

Umjetnički prikaz eksplozije Betalgeuse

(Kliknite na sliku)

Istina je zapravo najintrigantnija! Krenimo redom.

Zvijezda Betalgeuse spada u skupinu crvenih superdivova. Njezina je masa, veličina i sjaj praktično nemjerljivo velik u usporedbi s našim Suncem koje u promjeru ima „tek nešto više od milijun kilometara“. Betalgeuse je šest stotina puta veća od Sunca i zrači snagom 100.000 Sunaca! Znamo kako se Betalgeuse po svojim fizikalno-kemijskim procesima nalazi na kraju životnog puta kojeg će završiti stravičnom eksplozijom. Eksplozijom toliko jakom da će se vidjeti ne samo iz svih dijelova naše galaktike nego i iz drugih galaktika. Kada će se to dogoditi? Nitko to zapravo ne zna. Može se dogoditi „sutra ali i prekosutra“, u prijevodu možda nas od eksplozije dijeli tek koji dan, tjedan ili godina a možda i nekoliko desetaka milijuna godina. Tvrditi da će do nje doći baš 2012. neozbiljno je i neodgovorno. No, istovremeno u redu je reći kako se to može dogoditi i 2012. ali i za nekoliko milijuna godina. Astronomi koriste termim kako će Betalgeuse „uskoro“ eksplodirati. I zaista, nekoliko milijuna godina u svemirskim mjerilima prava je sitnica, možda usporediva s desetinkom ili stotinkom sekunde ljudskog života.

velicine_zvijezda

Kada se to dogodi Betalgeuse će na našem nebi biti nešto sjajnija od punog Mjeseca. I za kraj, mi ćemo s sedam stotina godina zakašnjenja znati da se to zaista i dogodilo. Toliko je vremena potrebno svjetlosti da prenese informaciju od ovog crvenog superdiva do nas. Betalgeuse se nalazi praktično u našem susjedstvu, „tek“ 700 svjetlosnih godina daleko. Za usporedbu Sunce je od nas udaljeno svega osam i pol svjetlosnih minuta.

Riječ je o najsjajnijoj zvijezdi u markantnom zviježđu Oriona koje je sada od sumraka do zore vidljivo na našem nebu.