Desetgodišnjakinja Kathryn Aurora Gray iz New Brunswicka u Kanadi najmlađa je osoba kojoj je i službeno dodijeljen status (su)otkrivača supernove zvijezde. U novogodišnjoj noći te dva dana nakon toga, ona je s svojim ocem Paulom Gray i kolegom Davidom Lane snimala područje zviježđa Žirafe.

aro_1
Zvjezdarnica Abbey Ridge s koje je učinjeno otkriće SN2010lt

Obradom fotografija uočili su sjajni objekt (17 mag) koji pripada galaktici UGC 3378 a kojeg nije bilo u ranijim bazama podataka. Odmah su posumljali u mogućnost otkrića supernove. Nakon poslanih podataka u IAU usljedila je potvrda i međunarodno priznanje otkrića supernove pod oznakom SN2010lt, te je isto objavljeno u IAU elektroničkom telegramu broj 2618.

aro_2
Teleskop i oprema Zvjezdarnica Abbey Ridge

Otkriće je učinjeno s Abbey Ridge Observatory i to je treće po redu otkriće supernove s ove male zvjezdarnice. Stariji dvojac poznat je po ranjim otkrićima supernovih zvijezda, Paul Gray dosad je otkrio sedam, David Lane četiri a mladoj Kathryn ovo je prvo otkriće.

Supernova zvijezda je eksplozija zvijezde na kraju njezina životna ciklusa. U tom trenu oslobađa se enormna energija a sjaj se uvećava nekoliko stotina , pa čak i više tisuća puta. Supernove u drugim galaktikama svojim kratkim svjetlosnim bljeskom za kraće vrijeme postanu sjajnije čak i od stotina milijardi drugih sunaca! Promjene sjaja lako se uočavaju i mjere amaterskim teleskopima opremljenim ccd kamerama. Eksplozije supernovih poprilično su rijetke pojave. Prilikom takvih istraživanja astronomi uspoređuju ranije fotografije i mjerenja s onim koje se naknadno rade. U tom poslu „blinkanja“ prijašnjih i sadašnjih fotki sudjelovala je i mala Kathryn te na snimcima tate Paula i kolege Davida uočila „novi objekt“.

aro_4_NE
Galaktika UGC 3378 prije otkrića supernove SN2010lt

aro_5_DA
Galaktika UGC 3378 nakon otkrića supernove SN2010lt

Sama galaktika UGC 3378 od nas je udaljena 240 milijuna svjetlosnih godina, a posljednja supernova u našoj galaktici dogodila se potkraj XVII stoljeća (Cassiopeia A).

aro_sn2010lt
Položaj supernove SN2010lt

S naših prostora u posao otkrića supernovih zvijezda posljednje se vrijeme aktivno i uspješno bavi ekipa astronoma-amatera iz AD Anonimus (Valpovo). Nekoliko otkrića supernovih zvijezda oni nisu učinili vlastitom opremom već korišćenjem i obradom baza podataka drugih zvjezdarnica u svijetu pomoću vlastitih programskih skripti. I njihova otktića i otkriće mlade Kathryn jasno ukazuju kako je moderna tehnologija iz osnova promijenila poimanje astronomije i astronomskih istraživanja. Uz dovoljno znanja, entuzijazma, upornosti i hrabrosti danas su znanstvena otkrića dostupna svakome tko to zaista želi i hoće. Pojam svojevrsne „virtualne zvjezdarnice“ za obradu podataka kojih svakim danom ima sve više, sve češće postaju pravi rudnici novih otkrića koji čekaju svoje lovce na blago..

 



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...