dan letaci na marsu

Prekobrojni dani i ostale putešestvije 

No dobro, veljača ko veljača, obično ima 28 dana a ove, prijestupne godine, tu ih se nalazi 29, samim time ova godina trajati će jedan dan duže?! Veljača je tijekom povijesti doslovce služila za napucavanje i korekcije kalendara. Sjećate li se trinaestog, prekobrojnog, mjesesca pod nazivom Mercedonius koji je bio svako malo ubacivan između (!) 23. i 24. veljače, trajao je 27 ili 28 dana. Sve je to lijepo, divno i krasno. Sve dok pričamo o veljači, februaru, drugom po redu mjesecu tijekom kalendarske godine na našem planetu, Zemlji. 

No, danas vam ne pričamo o veljači na Zemlji, već o veljači na Marsu, drugoj stepenici ljudskog širenja u svemirska prostranstva. Kronološko vrijeme se tamo računa poprilično drugačije. Prije nego krenemo na Marsovski kalendar, znadete li da unazad dvadesetak godina ovdje na Zemlji imamo ljude koji žive po Marsovskom kalendaru. Njihovi satovi, dnevne obveze, ritam rada i spavanja prilagođeni su Marsu. Radi se o ljudima koji upravljaju robotima na Marsu!

Prosječna udaljenost Marsa od Sunca iznosi 227,92 milijuna kilometara od Sunca (Zemlja je na mrvicu manje od 150 milijuna kilometara od Sunca). Marsu zbog toga treba dvostruko duže vrijeme za jedan ophod oko matične zvijezde nego što je to slučaj kod Zemlje. Jedna tamošnja godina tako traje dvije naše godine. Djeca će u prvi osnovne kretati s nešto više od tri godine, vozačku dozvolu dobiti će s devet godina, naši stogodišnjaci imati će tamošnje pandame od svega 50 godina. Ženskoj populaciji na Marsu neće trebati laganje o godinama. Marsovska cura od 20 godina odgovara po dobi Zemaljskoj curi od 40 godina starosti.

dan letaci na marsu naseobina

Dan na Marsu (tamo se dan naziva SOL!) traje 24h37m22s, gledano prema Zemaljskom računanju vremena. Naizgled razlika nije prevelika, no u svega par SOLa to iznosi nekoliko sati.

Godina na Marsu traje 668,5907 SOLa. Dvostruko duže nego na Zemlji. Ljeta i zime su predugi, jeseni i proljeća prekratka. Temperature ljeti na ekvatoru rastu do +25°C, noću se spuštaju na preko -120°C.

Podjela vremena, kalendarska raspodjela kao na Zemlji neće biti moguća. Mjesece na Marsu, prema jednom od prijedloga kalendara, trebati će raspodijeliti tako da njih dvadeset ima po 28 SOLa, a preostala četiri po 27 SOLa. Godina na Marsu imati će dvadeset i četiri mjeseca! Kraći mjeseci nalaziti će se na kraju svakog kvartala, koji će nekako odgovarati našim godišnjim dobima. 

Veljača na Marsu trajati će tako 28 tamošnjih dana, kao i sve ne-prijestupne veljače na Zemlji. Prevedemo li to u matematički izračun gledano na Zemaljske sate, stvari izgledaju malko drugačije. Veljača na crvenom planetu trajati će 688h, dok veljača na plavom planetu traje 672h Zemaljska sata.

Eh da, nije ni to tako jednostavno. Laički gledano naši potomci na susjednom svijetu imati će sve udvostručeno. Hoće li imati „prvu i drugu veljaču” ili će si mjesece nazvati nekako drugačije, ostaje da se oni „tamo gore” dogovore. Kako li će tek nazvati dane u tjednu, pogledajte ilustraciju u prilogu.

mars kalendar zidni