Mitološka osnova za ovo sazvežđe je mutna i nejasna. Zapravo se vezuje za dva mita, a oba su morbidna na svoj način. Jedan govori o lažno optuženom Hipolitu, sinu Tezeja i amazonske klraljice Antiope, za seksualni prestup zbog čega je on prognan i dok je besno jurio dvokolicom doživeo je nesreću. Kola su se prevrnula, a on je poginuo itd.

Drugi mit još neprijatniji pa ga nećemo ni pominjati.

AURIGA

Stavite kursor na sliku da se učita sadržaj mape (mapa izrađena na osnovu programa SkySafari)

Auriga (Kočijaš) je jedno od 88 sazvežđa modernog doba, ali pripada i sazvežđima koje pominje još Ptolomej u 2. veku. To je severno sazvežđe, nalazi se severno od nebeskog ekvatora. Graniči se sa sazvežđima Camelopardalis, Perseus, Taurus, Gemini i Linx

Auriga se najbolje vidi za vreme zime i to, logično, sa severne hemisfere. Sadrži više desetina zvezda vidljivih golim okom od kojih su četiri sjajnije od 3. magnitude. U Aurigi se nalaze tri Mesijeova objekta, a do sada je otkriveno sedam zvezda ovog sazvežđa koje imaju planete. Iz Aurige izviru više meteorskih rojeva: Aurigidi, i zatim Zeta i Delta Aurigidi.

Najsjajnija zvezda Kočijaša je Capella (α Aurigae), magnitude 0,08 i šesta je najsjajnija zvezda na nebu, a treća na severnom nebu (posle Arkturusa i Vege). Poput našeg Sunca, Kapela je žuta zvezda, samo što je ona najsjajnija žuta zvezda na nebu – mnogo veća i sjajnija od Sunca, ali i mnogo dalja – oko 43 svetlosne godine za razliku od Sunca koje je od nas udaljeno samo 8,5 svetlosnih minuta.

Capella Sun comparison

Kapela je zapravo neobičan višestruki zvezdani sistem. Sastoji se od ukupno četiri zvezde u dva binarna para.

Pre oko 200.000 godina Kapela je bila najsjajnija zvezda na nebu tada je bila Severnjača – tj. imala je ulogu koju danas ima poslednja zvezda u rudi Malih kola (Alfa Malog medveda).

Kroz Aurigu prolazi Mlečni put, koji je inače bogat sjajnim otvorenim zvezdanim jatima. Od nih najupadljivija su jata M36, M37 i M38 koji su i popularne mete amatera astronoma.

FlamingStarHunterWilson

U Aurigi se nalazi i čuvena emisiono-refleksivna maglina IC 405.

By Hewholooks - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8477483

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...