Nije prošlo ni mesec dana od kako je sa opservatorije Night Hawk iz Bačke Palanke stigla vest o otkriću do sada neokrivene promenljive zvezde, a evo i nove, još uzbudljivije vesti sa iste opservatorije: snimljen je tranzit vansolarne planete!

transit_FIT_detail.php_
Kriva sjaja planete HAT-P-20 b snimljena sa opservatorije NH

To je gotovo neverovatan poduhvat za amatersku opservatoriju koja se uz to nalazi u preosvetljenoj Vojvodini. Potrebno je detektovati smanjenje sjaja zvezde kada ispred nje prođe planeta, što je otprilike isto kao i uočavanje pada sjaja daleke sijalice kada ispred nje proleti muva. A upravo to je pošlo za rukom Janku Mraviku i Jarosalvi Grnji 5. marta ove godine sa opservatroje Noćni soko.

- Nekoliko dana smo pokušavali da uhvatimo tranzit, kaže Mravik za AM, ali uvek bi iskrsao neki problem. Ili bi zvezda bila suviše nisko nad horizontom, ili bi je zaklanjalo neko drvo ili bi bilo oblačno ili bi nešto od naše tehnike odbilo poslušnost i tako dalje. Ali, na kraju, uspeli smo: snimili smo planetu HAT-P-20 b. Sve dobijene podatke, grafikone i ostalo smo poslali u ETD – Exoplanet Transit Database odakle smo dobili potvrdu o registrovanju i podatke o kvalitetu našeg rada – dodaje Mravik.

Na čitavom Balkanskom poluostrvu sličan uspeh postignut je još samo u tri mesta: u Solunu, Atini i Beogradu (sa Astronomske opservatorije Beograd, Vladimir Benišek).

- Koji su dalji planovi Night Hawk opservatorije, pitamo Mravika?

- Ovo je tek početak. Nebo je ogromno, ima na pretek još neotkrivenih promenljivih zvezda, a ovi traniziti vansolarnih planeta su poseban izazov. Čeka nas puno posla, možda ćemo uspeti da "ulovimo" i neki nov asteroid, kaže Janko Mravik.

HAT-P-20 b

Planeta HAT-P-20 b je otkrivena 2010. godine metodom tranzita, a nalazi se u sazvežđu Blizanci. Ima masu 7,25 puta veću od mase Jupitera, ali je njen prečnik nešto manji od Jupiterovog (0,87). Oko matične zvezde obiđe za 2,88 dana i to na rastojanju od 0,036 AJ (AJ je rastojanje Zemlje od Sunca, 150 miliona kilometara). Ova planeta je, dakle, vreli Jupiter i kreće se po gotovovo kružnoj orbiti (ekscentricitet je 0,015).

HAT-P-20-b
Komparacija veličina planeta

Matična zvezda ove planete je dosta manja od našeg Sunca i ima 0,69 solarnih prečnika, a masu 0,76 mase Sunca.

Čitav sisem od nas je udaljen 228,3 svetlosne godine.

HAT-P-20-b-orbita Orbita planete HAT-P-20 b.


Otvorena opservatorija Night Hawk

Nova promenljiva otkrivena u B. Palanci


LINKOVI

Lista naj- vansolarnih planeta
Lista je napravljena s obzirom na do sada otkrivene vansolarne planete i svakako će se menjati sa novim otkrićima i saznanjima.

755 vansolarnih planeta
Prema popisu od 30. januara ove godine do sada je otkriveno 755 vansolarnih planeta u 605 planetarnih i 99 multiplanetarnih sistema...

Periodni sistem vansolarnih planeta
Do sada otkrivene vansolarne planete poređane prema masi i mestu u odnosu na nastanjivu zonu.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...