Zadnjih godina smo navikli da se vansolarne planete pronalaze jednom nedeljno ili čak jednom u nekoliko dana. Utoliko je bilo veće iznenađenje kada je Nasa pre neki dan u paketu objavila detektovanje čak 1200 novih planeta izvan Sunčevog sistema. Prosto moram da ponovim: 1200! Vest je objavljena 10. maja ove godine.

vspl

Zapravo radi se o 1284 planeta koje su, kako kaže naša saradnica iz Beča, dr Ljiljana Gračanin, kao takve potvrđene. Pored njih postoji još 1327 nepotvrđenih i tu se radi se o onim slučajevima za koje postoje odgovarajući podaci ali koji tek treba da prođu detaljnu analizu. U svakom slučaju, broj do sada poznatih vansolarnih planeta u jednom danu je udvostručen!

Da sve bude još zanimljivije, dodaje dr Gračanin, od tih 1284 planeta 550 su stenovite, 100 su po veličini uporedive sa Zemljom, a devet se nalazi u nastanjivoj zoni!

Ovo je višestruko zanimljivo. Do sada su u popisu vansolarnih planeta izrazito dominirale gasovite planete poput našeg Jupitera ili Neptuna, sa tek po kojom manjom planetom, a sada odjednom imamo katalog sa više stotina stenovitih planeta. Sem toga, ovo je svakako još interesantnije, ovako velik broj terestričkih planeta, od kojih se neke nalaze u nastanjvoj zoni, povećava optimizam astrobiologa da izvan Sunčevog sistema ima života.

Kako je došlo do tako dramatičnog povećanja broja poznatih vansolarnih planeta? Radi se o primeni novog softvera kojim se analiziraju podaci sa Svemirskog teleskopa «Kepler». Taj softver je u stanju da pročisti šumove u ranije pristiglim podacima sa Keplera i tako utvrdi da li se radi o planeti ili o nekom lažnom signalu. Preciznost ovog softvera je visoka te su podaci o novim planetama čak 99% sigurni.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...