Do sada su otkrivene vise od 2.000 egzoplaneta i vest nije uvek vredna pažnje, jer se radi o nepotvrđenoj egzistenciji ovih planeta. Međutim, ovaj put je drugačije, jer su naučnici sa Geofizickog instituta u Liežu, oko ultrahladne crvene zvezde otkrili tri planete i to je prvi put da su planete otkrivene u okolini ovakve vrste zvezde.

DREI2

Ilustracija ESO

Osobina ultrahladnih patuljastih zvezda je niska temperatura površine, a ovde se radi o zvezdi TRAPPIST-1, koja je nazvana po teleskopu u Čileu sa kojim je prvi put viđena. Njena temperatura je manja od 2.300°C. Prema procenama, ovakve ultrahladne zvezde čine oko 15% svih astronomskih objekata u blizini Sunca. Njen spektar je zbog niskih temperatura, u poređenju sa spektrom Sunca, crveniji. TRAPPIST-1 se nalazi samo oko 40 svetlosnih godina udaljen od našeg Sunčevog sistema, u sazvežđu Vodolija.

Pošto je planeta tako blizu nas, biće moguće da se detaljno istraži da li na njoj postoji vanzemaljski život. Jer, sa trenutnom tehnikom, mogu da se dokažu tragovi života samo kod planeta koje kruže oko tako hladnih i manje svetlih zvezda. Kod toplijih i sjajnijih zvezda, pogled na planetu je zabljesnut sjajem zvezda i nije moguće detaljno istraživanje.

Ove tri egzoplanete su otkrivene metodom tranzita, prošle jeseni. Za vreme 62 noći posmatranja, u teleskopu se pokazalo periodično svetlucanje zvezde TRAPPIST-1. Prema zaključku naučnika, ovo periodično svetlucanje potiče od tri egzoplanete koje prolaze pored zvezde. Dok se dve planete nalaze kratko ispred granice nastanjive zone ove zvezde, treća planeta je unutar ove zone ili malo izvan zone u kojoj je moguće postojanje tečne vode.

Prilično kratko vreme obilaska planeta oko zvezde, navodi na zaključak da one kruže relativno blizu zvezde. Zbog slabe jačine sjaja ultrahladne patuljaste zvezde, dve planete bliže zvezdi dobijaju samo dvostruku i četvorostruku jačinu zračenja koje Sunce šalje inače na Zemlju koja je mnogo udaljenija od svoje zvezde. Da ove planete kruže na toj udaljenosti gde su sada oko Sunca, dobile bi nekoliko stotina puta jače zračenje. Treća planeta koja je malo udaljenija od zvezde, dobija manje zračenja nego što dobija Zemlja od Sunca.

Trappist1 Trappist1cbnz NZ trappist1d
Poređenje velična novih egzoplaneta:
TRAPPIST-1b, TRAPPIST-1c i TRAPPIST-1d,
Nastanjiva zona oko zvezde TRAPPIST-1 Planeta TRAPPIST-1d je daleko izvan nastanjive zone


Ilustracije prema: Exoplanet


Od iste autorke:


Ljiljana Gračanin
Author: Ljiljana Gračanin
Maturirala u Beogradu u Beču doktorirala astronomiju i fiziku. Na univerzitetskom institutu za astronomiju u Beču se pored predavanja o Suncu i Sunčevom sistemu bavi naučnim istraživanjima na polju spektrografije protozvezda. Napisala je nekoliko desetina naučnih radova o spektralnoj analizi sastava protozvezda. Za ESA (Evropsku Svemirsku Agenciju) piše Tviter-stranu na srpskom jeziku; za Nasu, projekat APOD, objavljuje dnevne prevode fotografija na tri jezika; za ESO (Evropsku Svemirsku Opservatoriju) prevodi opise fotografija na srpski jezik; za Austrijski Svemirski Forum (OeWF) vodi Tviter stranu na srpskom. Na FB uređuje stranu sa aktuelnim zbivanjima na polju astronomije na nemačkom jeziku i FB-stranu sa kursem na srpskom jeziku o orijentaciji na nebu. Uz to održava redovne kurseve astronomije za decu i amatere i drži predavanja za javnost. U okviru Astronoma Bez Granica (Astronomer Without Borders) postavljena je za nacionalnog koordinatora za Srbiju…

Zadnji tekstovi: