Jato mladih zvezda, starih oko 2 miliona godina okruženo natalnim oblakom prašine i gasa. Kroz prozor u oblaku prašinevidi se jarko osvetljeno porodilište zvezda. U hladnim visokimstubovima i globulama tamne prašine i molekularnog gasa, pod dejstvom jakih gravitacionih polja  u toku je proces formiranja zvezda koji još nije završen. Svetlost i solarni vetrovi nekoliko mladih plavih zvezda spaljuje, potiskuje i erodira preostalavlakna i zidove gasa i prašine.

eagle kp09 2048

Maglina Orao ili M16 je udaljena oko 6 500 svetlosnih godina i može se videti prema sazvežđu Zmije. Zauzima površinu od oko 20 svetlosnih godina. Snimak je načinjen sa 0,9 metarskimteleskopom na Kitt Peak opservatoriji u Arizoni, SAD. Slika je nastala kombinovanjem emisionih linija vodonika – alfa (zeleno), kiseonika [O III] (plava) i sumpora [S II] (crveno) .

eagle nebula 4xhubble wikiskm

fairypillar hubble 900

pillars4 hst big

Snimak je 1995. načinio svemirski teleskop Habl. Vidi se stvaranje gasovitih globula ( jaja ) iz stubova molekularnog vodonika, gasa i prašine. Ogromni stubovi su dužine nekoliko svetlosnih godina i toliko su gusti da gravitacija u njihovoj unutrašnjosti od  gasa i prašine formira zvezde. Intenzivna radijacija svetlih mladih zvezda izbija napolje na mestima gde je gustina stubova manja.

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

Dodaj komentar


 


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18