Nedavno je primećeno da oko naše velike galaksije Mlečni put, orbitira jedna patuljasta galaksija koja se naizgled pojavila niotkuda. Nazvana je Krater 2 i nalazi se oko 400.000 svetlosnih godina udaljena od nas.

Zvezde ove galaksije su toliko difuzno raspoređene, da u njihovom međuprostoru vlada mrak, pa zbog toga, od svetlijih suseda, galaksija do sada nije bila primećena. U stvari, to je jedna od najslabije svetlih galaksija koje su ikada otkrivene univerzumu.

“Ovo je zaista veoma retko otkriće”, rekao je glavni istraživač Vasilij Belokurov sa univerziteta u Kembridžu u Velikoj Britaniji, “galaksija Krater 2 je neka vrsta nevidljivog objekta.” Koliko je do sada poznato, oko Mlečnog puta kruži 49 drugih galaksija, ali ovo istraživanje pokazuje, da izgleda postoje i druge, tamne galaksije unutar našeg kosmičkog komšiluka, koje su od nas do sada bile skrivene znog svog difuznog, slabog sjaja.

Krater 2 je prvi put primećena u januaru, kada su je otkrili astronomi koristeći algoritam za proučavanje slike snimljene od Veoma Velikog Teleskopa u Čileu, a zatim su tražili područja u kojima bi moglo da se nalazi neobična grupacija zvezda.Tako se za jedan od klastera ispostavilo da je galaksija Krater 2.

Većina galaksija nema jasno uočljive granice te astronomi ponekad veličinu neke galaksije pretstavljaju izrazom “pola svetlosnog prečnika” što predstavlja najsjajniji deo galaksije koji emituje polovinu ukupne svetlosti galaksije. Na osnovu dosadašnje analize polovina svetlosnog prečnika galaksije Krater 2 ima prečnik od 7000 svetlosnih godina što bi, kada bismo mogli da je vidimo, bilo dva puta veće od punog Meseca.

Donja slika pokazuje kako bi ekstremno difuzna galaksija Krater 2 (sjajno područje u sredini slike) izgledala, da je 1.000 puta sjajnija nego što jeste u poređenju sa Mesecom.

Krater

Ljiljana Gračanin
Author: Ljiljana Gračanin
Maturirala u Beogradu u Beču doktorirala astronomiju i fiziku. Na univerzitetskom institutu za astronomiju u Beču se pored predavanja o Suncu i Sunčevom sistemu bavi naučnim istraživanjima na polju spektrografije protozvezda. Napisala je nekoliko desetina naučnih radova o spektralnoj analizi sastava protozvezda. Za ESA (Evropsku Svemirsku Agenciju) piše Tviter-stranu na srpskom jeziku; za Nasu, projekat APOD, objavljuje dnevne prevode fotografija na tri jezika; za ESO (Evropsku Svemirsku Opservatoriju) prevodi opise fotografija na srpski jezik; za Austrijski Svemirski Forum (OeWF) vodi Tviter stranu na srpskom. Na FB uređuje stranu sa aktuelnim zbivanjima na polju astronomije na nemačkom jeziku i FB-stranu sa kursem na srpskom jeziku o orijentaciji na nebu. Uz to održava redovne kurseve astronomije za decu i amatere i drži predavanja za javnost. U okviru Astronoma Bez Granica (Astronomer Without Borders) postavljena je za nacionalnog koordinatora za Srbiju…

Zadnji tekstovi: