C/2014 Q2 (Lovejoy)

Početkom januara 2015 retko sam imao prilike da noću gledam vedro nebo pa nisam mogao da pratim let komete “Lavdžoj”. Dva puta sam na kratko i pogledao, ali je nisam našao. Ukazala mi se dobra prilika tek 16, januara. Poslednja posmatranja čitalaca AM pre tog datuma ukazivala su na to da se kometa nalazi oko 10-20 stepeni zapadno od Oriona. Avaj! Ni traga od komete. Pošto je bio petak i imao sam vremena, odlučio sam da je pošto-poto nađem. Pripremio sam foto-aparat, pričvrstio na stativ i sve proverio, ali unutra, u kući u toplom. Onda sam se dobro obukao (čitati: sa nekoliko slojeva), obuo čizme, navukao rukavice i svu opremu izneo napolje u kristalnu noć bez snega ali na skoro –20 stepeni. 

Gledam ja oko Oriona… ništa. Zapadno… ništa. Južno… ništa. E onda sam se “naoštrio” i odlučio da joj doskočim. Snimio sam nekoliko fotografija sa manjim uvećanjem zapadno od Oriona i onda sam je tražio na slikama. Opet ništa. Nastavio sam da snimam i dalje ka zapadu razmišljajući da nisam već možda zakasnio za posmatranje. Posle desetak pokušaja našao sam je – mala zelena mrljica u desnom uglu! To bi mogla da bude samo kometa. Onda sam shvatio da se ta mrlja može jedva videti i golim okom tako da sam i to uspeo. Ali ispostavilo se da se kometa već nalazila jugozapadno od Vlašića gde je nisam očekivao... Ipak, konačno sam je otkrio, i sav zadovoljan promenio sam objektiv i snimio je nekoliko puta sa jakim uvećanjem. 

To što je kometa bila skoro u zenitu nateralo me je da gledam u aparat “odole” i da se neprestano dobro izvijam i savijam kao na času fizičkog vaspitanja, pa mi je to pomoglo da se ugrejem. Ali, s obzirom da sam morao da povremeno proveravam aparat i pažljivo okidam, desnu rukavicu sam nekoliko puta skidao, pa sam posle skoro sat vremena provedenih napolju jedva čekao da uđem unutra.

 

Lovejoy 51

 

Lovejoy 59

 

Lovejoy 79

Kometa C/2014 Q2:

Kometa C/2014 Q2 Lovejoy - iz Niša

Kometa C/2014 Q2 Lovejoy - još jednom iz Novog Sada
"Ljubavni užitak" sa Ploča

Komet C/2014 Q2 Lovejoy u društvu meteora

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - animacija

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - Novi Sad
Trebinjci posmatrali kometu Lovejoy

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - Novi Sad
- Dragan Miladinović
Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - ponovo iz Slovačke

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - iz Novog Sada
- Dušan Mrđa
La cometa del momento
- Danilo Pivato, Rim

Author: Ljubomir Pavković

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije