Ne baš česta pojava na našim prostorima je zodijačka svetlost, sablasno rasvetljenje koje prati pojas ekliptike. Reč je o izuzetno bledunjavom oblaku čestica prašine koji je lociran u ravni Sunčevog sistema i koji se najbolje vidi oko prolećne i jesenje ravnodnevnice. Preduslovi takođe postoje u vidu izuzetno čistog neba, nezagađenog svetlosnim uticajem naselja kao i odsustvom Meseca.

Važeća teorija kaže da je ovaj zodijački oblak poreklom od kometskih repova, pre nego od kolizije meteora i asteroida, koji prave čestice većeg prečnika. U međuzvezdanim okvirima ovi oblaci okružuju i druge zvezde i utiču na snimanje akrecionih diskova koje snimamo da bismo otkrili ekstrasolarne planete.

Interesantan fenomen postoji na 180 stepeni od Sunca, oko ponoći znači u zenitu, tamo postoji blago rasvetljenje koje se zove gegenschein. U pitanju je sjaj čestica zodijačkog oblaka koje su u punoj fazi (kao npr pun Mesec) i onda je taj sjaj izraženiji. To već nisam uspeo da snimim...
Lokacija: Vrmdžansko jezero, nekoliko kilometara južno od vrha Rtnja.

slika-1(slika 1)

Parametri: ISO1600, f4.5 i dužina ekspozicije jedan minut, zato su zvezde crtice. Zodijačka svetlost polazi iz donjeg desnog ugla i širi se prema centru kadra, dole desno takođe vidimo Jupiter na zalasku.

slika-2

(slika 2)

Na drugoj slici se svetlost možda i bolje vidi, dole imate obeležen položaj ekliptike (zeleno) u odnosu na položaj zalazećeg zimskog Mlečnog Puta (narandžasto) - čisto da izbegnemo interferenciju sa zodijačkom svetlošću.

slika-3

(slika 3)

Parameteri snimka su isti kao i na prethodnom. U obradi je samo malo osvetljeno i blago dodat kontrast, ništa više nije rađeno, to se vidi iz screenshot-a:

slika-4

(slika 4)

Sa čuđenjem sam ustanovio da se područje oko planine Rtanj nalazi na sredini vazdušnog koridora tako da je sve i svašta prolazilo, od elisnih šklopocija do velikih džetova - i sve je ostavljalo tragove na snimcima.

slika-5

(slika 5)

Izlazak letnjeg Mlečnog puta na severozapadnom horizontu je takođe bio interesantan prizor. U sredini kadra se nazire Amerika nebula, bez ikakvih intervencija na saturaciji. Eos je nemodifikovan - toliko o kristalnom nebu.

slika-6

(slika 6)

Jako fotogeničan predeo noću, mada udaljen od naselja, Vrmdžansko jezero je leti raj za pecanje a zimi za vukove. Sledi pogled na jezero sa zalazećim Sirijusom i njegovim odrazom:

slika-7

(slika 7)

Iznad Rtnja se pojavljuje zvezda Vega, neposredno ispod nje počinje letnji Mlečni Put:

slika-8

(slika 8)

Na južnom nebu nema nekog posebnog spektakla osim žutog Saturna (levo) i plave Spike (desno). Spika je, inače, najsjajnija zvezda u Devici i pošto se nalazi na prometnom planenarnom auto-putu, tj ekliptici, veoma često biva okultirana Mesecom i Venerom.

slika-9

(slika 9)

U suštini kometa Panstarrs se može i nazreti kao mala mrljica iznad sazvežđa Kasiopeje koja ovde dodiruje severni horizont.

slika-10

(slika 10)

Na kraju, da se vratim na pojam gegenshein koji nastaje kao odsjaj čestica nasuprot Sunca. Mehanizam koji je jako sličan na Zemlji se može veoma često videti i zove se opozit-efekat. Međutim, postoji jedna još egzotičnija vrsta optičkog spektakla koji uključuje rosu, tj kapi vode na travi.

U ovom slučaju se pojava zove heiligenschein i predstavlja rasejanje svetlosti na kapima rose koje se ponašaju kao mala sočiva: fokusiraju svetlost na 20% iza sopstvenog prečnika. Pošto kapi vode nemaju multicoating jedan deo svetlosti se pritom i odbija nazad tako da se to vidi kao sjaj u antisolarnoj tački.

slika-11

(slika 11)

slika-12

(slika 12)

U kokretnom slučaju to će izgledati kao romatničan sjaj oko vaše glave, pojava koja se itekako zapaža golim okom i nije potreban fotoaparat. A što se tiče ovih slika one nisu dorađivane naknadno, samo je pažljivo eksponiran histogram.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije