fotoaparatB

Iako je kraj godine još daleko već su počele da se objavljuju najbolje fotografije 2019-te. Jasno je valda svima da je napraviti izbor najboljih fotografija težak posao opterećen ličnim ukusima, pogotovo, što je inače čest slučaj, kada nisu sasvim jasni kriterijumi a i sama definicija najbolje fotografije. No, bilo kako bilo, evo nekih fotografija koje se vrte po internetu i svakako spadaju u vrhunac astrofotografije, mada možda ne tim redom kako su ovde poređanje.

Ovo je pobednička fotografija na više internet sajtova:

nf1
LÁSZLÓ FRANCSICS, HUNGARY

To je kompozitna fotografija sastavljena od 35 faza Meseca. Svaka čast na ideji, tehnici i upornosti. Po svim osnovama ova fotografija je odlična. 


Još jedan Mesec. Do sada je naš satelit snimljen bezbroj puta, a ipak se ova fotografija izdvaja od ostalih bar za ovu godinu ne samo po divnim prelivima senki, finoj gradaciji sivkaste Mesečeve bolje, već i po tome što slika pokazuje Mesec po danu.

nf2

RAFAEL RUIZ, SPAIN


U istoj kategoriji (Mesec) nalazi se i ova zaista interesantna i uglavnom apstraktna fotografija  kineskog astrofotografa (Kinezi polako, mada bi neki rekli i prebrzo, osvajaju svet u svim kategorijama)

nf3

IMAGE: YIMING LI, CHINA 


Taman pomislite da je Andromeda dostigla vrhunac na fotografiji i da nema više šta novo o njoj da se kaže (u astrofotografskom smislu), kad pojavi se nova interesantna fotografija ove galaksije iz susedstva.

nf4

RAUL VILLAVERDE FRAILE, SPAIN


A ovo je, priznaćete, biser! U kategoriji Sunce, ova fotografija zauzela je, po većini sajtova, prvo mesto. Zove se Mali vatromet, što je simpatičan naziv. 

nf5

ALAN FRIEDMAN, USA


 Prikazane fotografije su preuzete odavde, i odavde, ali treba naglastiti da se vrte i po drugim mestima.


Idemo dalje, opet Kinez, moramo se navići na njih. Dakle, Mlečni put i ostalo na nebu.

nf7

 © YIFAN BAI (CHINA), ALBANY MILKYWAY

Zbilja interesantno, moćno i nestvarno. Dobro, i nije baš stvarno jer ima puno prenaglašavanja bolje i ostalog, ali – divno je.


A šta kažete na ovo, takođe Mlečni put:

nf6

© NICOLAI BRÜGGER (GERMANY), VIEW POINT


 Evo pet Fridmana, ovog puta vidimo celo Sunce:

nf8

ALAN FRIEDMAN, USA


Gornje tri fotografije su preuzete odavde


 Evo i svima poznatog detalja: Glava konja:

nf9

ROSS CLARK (UK)


 Konačno evo i Marsa:

nf10

ANDY CASELY (AUSTRALIA)


Konj i Mars su odavde, mada ih ima i na drugim mestima.