Radi se o fotografiji pored koje vam za Mesec više ne treba teleskop, bar za ovu njegovu fazu u kojoj je uslikan. Fotografija je oštra i puna detalja tako da se na njoj oštro vide čak i reljefne forme unutra malih kratera. Majstorski je izabrana faza Meseca pri kojoj senke ističu živopisnost Mesečeve prirode. Ona i u širini i u visini ima po 10 hiljada piksela i kada bi se odštampala u 300 dpi (što je standard) bila bi velika 85 centimetara.

36165171112 5323161a95 z

Ovde se nalazi njena skromna verzija, a u punoj rezoluciji možete je "videti ovde".

Zapravo, fotografija je kolaž većeg broja snimaka koje je načinio Nasin Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) svojom širokougaonom kamerom kojom uočava detalje od oko 100 metara po pikselu na traci od oko 60 kilometara Mesečeve površine (ako nisam jasno objasnio: LRO kruži oko Meseca i u svakom prolazu snimi traku od 60 km širine, a na kojoj jedan piksel pokriva 100 metara – što je sjajno).

Ali ima još nešto u vezi ove fotografije što nikad nije dovoljno naglasiti. Kada se kaže da je neka fotografija napravljena od više snimaka to se može činiti jednostavnim poslom: uzmeš 5 ili sto fotografija, ubaciš u program za obradu… ako ima, uključiš neku automatiku i gotovo. E pa nije. Nije, pogotovo ne u ovom slučaju.

LRO snima površinu Meseca «odgore», ka nadiru, tj. svaku tačku na Mesecu snimi iz zenita. Zato kad se sve trake koje LRO snimi obletajući Mesec konačno spoje one ne prikazuju Mesec u obliku kugle već kao ravnu površinu. Dakle, potrebno je bilo od pravougla napraviti kuglu?

Ovde je pravo mesto da pomenemo autora, a zatim kako je to on radio. Sve je izmiksao i složio Seán Doran, umetnik koji smrtnicima ubija volju za slikanjem – toliko je dobar. Njegove fotografije su na samoj ivici nemogućeg, što ćemo dokazati nekom drugom prilikom.

Dakle, da bi dobio tačnu perspektivu Meseca Doran je uzimao podatke sa altimetra koje je zatim koristio da snimke ivice Mesečevog diska prilagodi sfernoj površini. Uz ovo, koristio je i fotografije iz misije Apola u cilju korekcije. Rezultat je, kao što vidite, maestralan.

Evo nekih detalja sa velike fotografije o kojoj pričamo. Stavite kursor na fotografije da biste učitali nazive nekih formi.

 

craters

montes


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije