Na samom kraju prošle godine Deda Mraz me je silno obradovao jednim sjajnim, lepo uređenim astronomsko-astrofotografskim kalendarom, čuvenog italijanskog časopisa Novo Orione. Za svaki dan 2017. upisan je neki značajan događaj, kao i podatak o fazi Meseca. Tako na primer, za današnji dan piše: 2007: La cometa C/2006 P1 McNaught passa al perielio (mag. Max -5,0) što nam kaže da je La kometa C/2006 P1 McNaught pomenutog datuma prošla svoj perihel i da je tada imala sjaj od 5 m. Sem toga, kalendar kaže da je Mesec pun!

Ali, koliko god ovo bile fine, pa i korisne informacije, nisu one to što mi se svidelo u ovom kalendaru. Od njih mnogo više su me privukle divne astrofotografije! Pa čak ni one meni u ovom kalendaru nisu najvažnije, već to što je na četiri od 12 fotografija neposredno radio naš sjajni saradnik Zlatko Orbanić, astrofotograf iz Pule (ovo zadnje pominjem za one naše čitaoce koji se možda još nisu upoznali sa Zlatkom).

Kaže Zlatko da časopis Nuovo Orione svake godine izdaje kalendar, a da je redakcija odlučila da za ovu, 2017. godinu uzme fotografije 'Team Joint Images' čiji je inače on član. Okosnicu ovog tima inače čine italijanski astrofotografi.

orione2017

Evo nekoliko stranica kalendara sa fotografijama na kojima je sarađivao Zlatko Orbanić.

o5

o9

IMG 6432

o8 copy

  

Da svemu ovome dodamo i kratku vest da se Zlatkova opservatorija, o kojoj smo već pisali, privodi kraju, a očekuje se da zvanično proradi negde u proleće.

Evo još nekih Zlatkovih fotografija:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije