fotoaparatB

 

Odgovor na pitanje kada je nastala donja fotografija 

 

Snimio Aleksandar Vukićević 

zvezde

Fotografija u različitim veličinama

 

Na pitanje kada je napravljena ova fotografija stiglo je nekoliko odgovore: neki se nalaze ispod članka, neki su na FB, a neki su stigli telefonom od poznanika.

Iako niko nije dao potpuno tačan odgovor svi koji su pokušali da odgonetnu datum snimanja išli su dobrom logikom. Fotografija, dobrom poznavaocu zvezdanog neba sa Šerlok-Holmsovim darom, nudi zapravo obilje podataka.

Idemo redom:

Da, gore desno se vidi Orion. Orion je zimsko sazvežđe i najbolje se vidi u periodu između septembra i aprila. Naravno, on je preko cele godine tu, samo se tokom leta kupa u zracima Sunca te ga ne vidimo. Decembar je njegov mesec, tada je on u sred noći visoko na nebu i zato se tada najbolje vidi. Pre i posle toga možete ga uloviti samo po zalasku ili pre izlaska Sunca. U septembru na noćno nebo izlazi u ponoć i već u pet sati gubi se u svetlosti Sunca. U oktobru, već je duže na noćnom nebu, od 22 sata pa do zore.

Opet u februaru on je visoko na nebu kada je dan i morate sačekati veče da biste ga videli. Ali već iza ponoći od zalazi. Mart je još nepovoljniji za Oriona, mada ga možete videti kratko, pre nego što zađe.

Na ovoj slici iznad Orion je visoko, a nebo je tamno. Jedan čitalac je napomenuo da se Orion dobro vidi zimi, samo, kaže: nema snega. To je tačno samo, zadnjih decenija baš i nema puno snega u decembru, naročito na moru. Ova voda desno je more. Možda se to ne vidi najbolje, ali jeste more. Uostalom, ove zgrade na slici su tipične za primorska mesta. Dakle, argument «snega» nije dovoljno ubedljiv.

Konačno, kada je fotografija nastala? Najbolji odgovor može da da sam autor (pa valda zna kada je i gde slikao. A autor, Aleksandar Vukićević, kaže: «Paaa, to na slici je Budva, Stari grad, a slikao sam 12. decembra 2015. u 23 sata i 20 minuta

Misterija, rešena!

 

Još od Vukićevića:

12092186 10207125574319388 11813039 n

Kada je ovo slikano?

Oluja se sprema

Lov ptica teleskopom

Perseid Meteor Shower 2015 - A. Vukićević

Plavi Mesec - Aleksandar Vukićević

Mlečni put sa Andrevlja

Saturn through my telescope

Solar eclipse 2015 Time lapse HD

Saturn through my telescope


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije