M33, NGC 598

m33 brc lrgb ha Pivato 700

Ova fotografija u raznim veličinama

 

Ova kolor fotografija (LRGB + H-alfa) napravljena je sa “četiri ruke”, kaže naš astronomski prijatelj Danilo Pivato iz Rima. G. Pivato je radio iz Rima a za snimak je koristio svoj Takahaski BRC250 koji je bio zadužen za osvetljenost i H-alfa kanal. Njegov prijatelj Gimmi Ratto snimao je iz Pize a koristio je teleskop ASA od 10 inča koji je zabeležio boju (RGB). Rezultat je ova spiralna galaksija M33 u sazvežđu Triangulum.

Fotografija je objavljena na Nasinoj Astronomy Picture of the Day stranici. Takođe fotogafiju su objavili i neki žurnali, pa i The Republic online, a evo je sad i u AM.

m33 kartaM33 je istaknuti član lokalne grupe galaksija, kao treći njen član po veličini, poznata i pod nazivom Triangulum galaksija. Nalazi se na oko tri miliona svetlosnih godina od nas. Crvenkasta boja na slici dolazi od jonizovanih oblaka vodonika, tj. od HII područja (područja međuzvezdane materije od kojih nastaju zvezde). Ovi oblaci galaksije M33 spadaju u najmoćnije poznata zvezdana porodilišta. Intenzivno UV zračenje koe izlivaju sjajne, masivnih zvezda junizuje okolni vodonik što izaziva karakterističan crveni sjaj.

Galksiju je otkrio italijanski astronom Giovanni Batista Hodierna 1654. godine, a Šarl Mesije ju je upisao u svoj katalog 1764. Zna se da je ovoj galaksiji svoju pažnju poklonio i Vilijam Heršel. Takođe posmatrao ju je i Lord Ros koji je uočio njemu spiralnu strukturu.

Pri dobrim osmatračkim uslovima ovu galaksiju je moguće videti i golim okom jer je njena magnituda 5,7.
Omiljeni je cilj astrofotografa.


Danilo Pivato, Rome, Italia. Njegove fotografije pogledajte ovde: Beyond the Moon 
 
Od istog autora:

Estetika neba (2):

Globular cluster M13

2007.

2006.

C/2006 M4 (SWAN)