Zadivljujuće je da podaci koje su pre čak 35 godina sakupili “Voyageri” još uvek kriju neke tajne. Prošle nedelje su osvanule tri velike slike iz tih starih vremena. Prvu je napravio Ian Regan: on je ovu klasičnu fotografiju “Voyagera 2 o bradio da bude najpribližnija pravim bojama. Sledi rezultat. Lično obožavam kada se meseci ogledaju naspram portreta planete. Svi zaboravljaju koliko su to bile moćne mašine.

s1

Saturn i njegovi meseci slikani sa „Voyagera 2“. Slika je nastala 12. jula 1981. Vide se tri meseca: Rhea ispod diska, a Tethys i Enceladus na disku. Tethysova senka pada na planetu Prečnik mu je malo veći od 1000 km, a udaljen je oko 295.000 km od centra planete. Ova slika je načinjena istog dana kad i ova koju je objavila NASA.

 

Sledeću sliku je proizveo Bjorn Jonsson. Radeći na Ganimedovom setu podataka prikupljenom tokom proletanja „Voyagera 1“, pokušao je da obradi podatke na što bolji način. Nedavno je uspeo da reparira nekoliko bitnih frejmova koji su bili „razmazani“ zbog kretanja skenirajuće platforme na kojoj je bila kamera, kako je objasnio ovde.

s2

Veliki mozaik u boji Ganimeda sadrži 19 slika koje je „Voyager 1“ načinio 5. marta 1979. tokom 2 sata. Za ta dva sata udaljenost sonde je pala sa 305.000 km na 180.000 km.

 

Kada je Bjorn objavio ovaj mozaik inspirisao je Justina Cowarta da i on objavi neke radove koristeći „Voyagerove“ mozaike. Ovde je prikazan krater Osiris. Krater je pravilan, ali najlepši deo ove slike se nalaze dole i levo, gde Sunčevi zraci tako osvetljavaju pejzaž da se vidi fascinantna topografija obližnjih okolnih kratera. //www.flickr.com/photos/132160802@N06/27163882121/" >Slični mozaici se mogu naći na Justinovoj Flickr stranici.

s3
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: