Postaje tradicija da nekoliko dana pre Nove godine, na Petrovaradisnkoj tvrđavi, u planetarijumu AD „Novi Sad“, dva novosadska astronomska društva organizuju Astronomsku novogodišnju noć. Preciznije rečeno, AD „Novi Sad“ organizuje, a AD „Lira“ mu u tome pomaže. Ovog puta Astronomska novogišnja noć održala se u subotu, 27. decembra.

Astronomska novogodišnja noć je koktel parti na kome se prijatelji i saradnici dva AD okupe na nekoliko sati, ispričaju, možda nešto dogovore, nečeg se podsete, ponekad se upoznaju sa nekim ili obnove poznanstvo i sve to uz nekoliko dobrih pića. To je i prilika da se svi podsete šta su tokom godine radili. A rezultata je bilo, nije da nije.

ann2014-1

Pozivnica-1Za svoje rezultate i ove godine su Janko Mravik i Jaroslav Grnja dobili posebna priznanja od Saveza astronomskih društava i astronomiskih sekcija Vojvodine. Ova dva naša prijatelja su tokom 2014. otkrili čak tri do tada nepoznate promemnljive zvezde što je potvrdila AAVSO (American Association of Variable Star Observers). Pomenuto priznanje im je drugo po redu pošto su isto dobili i prošle godine.

Priznanja im je uručio prof. Dušan Mrđa predsednik vojvođanskog saveza, a koji je i predsednik AD „Novi Sad“. Naravno, pre male ceremonije dodele priznanja Janku i Jaroslvau Dušan Mrđa je pozdravio goste među kojima je bio i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Vladimir Pavlov.

Vredno je pomenuti i da je Srđan Penjivrag ukratko izložio novosti iz sveta astronautike, što je uvek interesantna tema. Posle toga se krenulo na opštu diskusiju uz piće i specijalnu tortu, dar profesorice Tijane Prodanović. Torta je bila pozamašne aperture, a na sebi je nosila amblem ADNOS-a i metalni broj 40 što je jasno govorilo da je ona posvećena velikom jubileju drugog najstarijeg društva u našoj zemlji. Naime, ko ne zna 2014-te, ADNOS je napunio četrdeset godina postojanja, a proletos je tim povodom organizovao astronomsku konferenciju, sigurno najbolju amatersku astronomskou konferenciju na Balkanu još od dolaska Slovena.

Evo neka fotografije o ovom skupu pričaju svoju priču.

     
ann2014-2   ann2014-8
Prof. Mrđa pozdravlja goste    
ann2014-6   ann2014-7
Janko Mravik prima Priznanje SADASVOJ   Jaroslav Grnja prima Priznanje SADASVOJ
ann2014-5   ann2014-3
Jaroslav i Janko   Vladimir Pavlov, Miloš Gagić i Srđan Penjivrag
ann2014-10   ann2014-11
Dušan Mrđa o 40 godina ADNOS-a   Srđan Penjivrag o astronautici
ann2014-torta   ann201413
Torta   Prof. Tijana Prodanović seče tortu.
PriznanjeJG2014   PriznanjeJM2014
Priznanje J. Grnji   Priznanje J. Mraviku
     

 

Pogledajte i druge fotografije sa ovog događaja (po autorima albuma):

Stevan Marinković

Jaroslav Grnja

Saša Zorkić

 

 


Astronomska novogodišnja noć 2012

Astronomska novogodišnja noć - 2013


 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...