Privode se kraju radovi na gradnji novog kineskog kosmodroma Ven Čan na ostrvu Haj Nan. Istina ima kašnjenja, tako da će prvo lansiranje sa novog kosmodroma umesto ove, biti obavlejno u prvoj polovini 2015.

Odluka o gradnji kosmodroma Ven Čan (Wen Chang, 文昌) je doneta avgusta 2007. Svečano polaganje kamena temeljca obavljeno je septembra 2009, čime su faktički započeli graditeljski radovi na četvrtom kineskom kosmodromu površine oko 1200 hektara. Sada, pet godina kasnije, gradnja Satelitskog lansirnog centra Ven Čan (WSLC), što je puni naziv novog kineskog kosmodroma ulazi u završnu fazu. Kako gotovo svi anglosaksonski i ruski izvori pišu ime kosmodroma u jednoj reči – Venčan, prema nazivu obližnjeg grada, treba reći da u direktnom prevodu reč Ven (Wen -) znači “literatura”, a reč Čan (Cheng -) – “prosperitet”. Takodje, u kineskoj mitologiji, Ven Čan Vong predstavlja Boga kulture, literature i obrazovanja, tako da i u tome treba tražiti koren dvosložnog naziva novog kineskog kosmodroma.      

Osnovni elementi kosmodroma na ostrvu Haj Nan (Hai Nan) su:

  • Lansirni sto i servisni toranj teške rakete CZ-5 (objekti 101 i 102)
  • Lansirni sto i servisni toranj rakete srednje klase CZ-7 (201 i 202)
  • Pruga za prevoz nosača u vertikalnom položaju do lansirnog kompleksa (105 i 205)
  • Montažni hangar za vertiklano sklapanje raketa-nosača CZ-5 i CZ-7 (501 i 502)
  • Hala za prijem i smeštaj raketa (503)
  • Korpus ispitavanja kosmičkih aparata (506)
  • Korpus montiranja delova kosmičkog aparata
  • Pogon za proizvodnju kriogenih pogonskih kombinacija - kiseonika, vodonika i azota u tečnom stanju
  • Centar kontrole lansiranja (508)
  • Kompleks objekata koji obuhvataju zonu za predstartni trening i smeštaj kosmonauta, službene prostorije kosmodroma i hoteli.  

Kao i u slučaju Vastočnog u Rusiji, gradnja kosmodroma Ven Čan je projekat od nacionalnog značaja za Kinu. O tome izmedju ostalog govore sredstva izdvojena za gradnju njegove infrastrukture. Na primer, samo prošle godine, tamo je investirano 3,3 milijarde juana (517 miliona dolara), dok će ove godine biti potrošeno još dve milijarde juana.  

Praktično dok čitate ove redove na kosmodromu se završavaju osnovni gradjevinski radovi. Pored tehničkih objekata, pored kosmodroma se gradi verovali ili ne 28 hotela (tri sa pet zvezdica). Poslovni Kinezi vrlo dobro znaju koliko kosmička lansiranja mogu da budu atkraktivna za domaće a pogotovu za strane bogate turiste, tako da već očekuju da će prvom lansiranju sa novog kosmodroma prisustvovati oko 300,000 ljudi. Naravno, da bi ušli na kosmodrom trebaće da plate ulaznice, a kada se tome dodaju suveniri, fotosi, posete pogonima kosmodroma i slične atrakcije, onda je jasno kako Kinezi planiraju da dodatno pune svoju kosmičku kasu.

Iako informacije sa mesta gradnje ne stižu tako redovno, zna se da su obe lansirne rampe već završene. Rampa teške rakete CZ-5 ima lansirnu platformu veličine 27x23m i visinu 8,7m. Za to vreme rampa, koju već nazivaju “sedmicom”, jer će sa nje u kosmos biti lansirana raketa srednje klase CZ-7, ima istu visinu i manja je samo za jedan metar u odnosu na “peticu”.

U periodu novembar-decembar 2013. odradjene su operacije prevoza raketnih stepena na kosmodrom, uz korišćenje transportnih brodova “Jan Van-21” i “Jan Van-22”. Brodovi imaju dužinu od 130m, širinu 19m, a maksimalnu nosivost od 9080t. Kao i za istoimene brodove kontrole leta kosmičkih brodova, njihova glavna luka je Czjan Inu, nedaleko od Šangaja.            

Za transport stepena CZ-5 u pogonima Kineske akademije istraživanja raketa-nosača (CALT) u Pekingu napravljen je teretni kontejner dimenzija 36x6x7m, mase oko 50t. U njemu može da se smesti kompletan prvi stepen RN prečnika 5m i “suve” mase 35t.

Kao što smo pisali, sledeće godine , ako sve bude išlo bez problema, sa novog kineskog kosmodroma Ven Čan put kosmosa biće lansirane dve nove kineske rakete-nosači. Prvo će početkom 2015. poleteti raketa srednje klase CZ-7 nosivosti za nisku orbitu do 13 tona. Nekoliko meseci kasnije, najverovatnije krajem 2015, Ili početkom 2016, uslediće prvo lansiranje teške rakete CZ-5 koja može da ponese u orbitu do 25 tona. Zanimljivo je da će nedge u isto vreme biti obavljeno prvo lansiranje i sa novog ruskog kosmodroma Vastočnij, tako da ćemo sledeće godine biti svedoci početka korišćenja dve nove raketno-kosmičke luke. Obe će igrati vrlo značajnu ulogu na svetskoj kosmičkoj sceni u godinama koje dolaze.    

izgradnja
Gradnja servisnog tornja rakete-nosača CZ-5 na Ven Čanu. Sa strane se vide nedovršeni gromobranski tornjevi

Vise slika

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...