Rukovodstvo NASA-e je objavilo da je objedinilo dva direktorata agencije na čije finansiranje je otpadala polovina budžeta američke kosmičke agencije.

Direktorati za kosmičke operacije i istraživačke sisteme su integrisani u Direktorat za pilotirana istraživanja i operacije. Ova reorganizacija je usledila kao jedna od posledica gašenja programa "Spejs šatl", čijom eksploatacijom je rukovodio Direktorat kosmičkih operacija.

Novi direktorat će biti odgovoran za pilotirane kosmičke letove NASA-e, prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) i tzv. misijama u duboki kosmos.

Pored toga, direktorat će rukovoditi programom komercijalnog transporta ljudi i opreme do niskih okolozemaljskih orbita, izradom višenamenskog pilotiranog kosmičkog broda (MPCV) "Orion", razvojem super-teške rakete-nosača (RN) SLS i ostalih programa kojim su do sada rukovodila ova dva direktorata.

Posle ove reorganizacija, NASA-e ima sledeću strukturu:

Direktorat za pilotirana istraživanja i operacije (Human Exploration and Operations Mission Directorat) kojim rukovodi Vilijam Gerstenmajer (William Gerstenmaier), koji je od 2005. bio prvi čovek Direktorata kosmičkih operacija. Počev od 1977. kada je pristupio NASA-i, Gerstenmajer je radio na razvoju propulzionih sistema spejs šatla, zatim je rukovodio programima "Mir-Šatl", a od 2002. rukovodio je programom MKS
Gerstenmaier
Direktorat kosmičkih nauka (Science Mission Directorat) je godinama bio pod rukovodstvom jednog od doajena medjuplanetarnih naučno-istraživačkih misija NASA Dr Edvarda Vajlera (Edward Weiler). On je krajem septembra posle 32 godine provedenih u NASA-i otišao u penziju, na njegovo mesto je kao VD postavljen Vajlerov zamenik Čarls Gaj (Charles Gay). Pre prelaska u direktorat NASA-e u Vašington, Gaj je godinama radio kao menadžer bezbednosti misija u Godardovom (Goddard) centru za kosmičke letove charles_gay_215
Direktorat avijacionih istraživanja (Aeronatics Research Mission Directorat), kojim od januara 2008. rukovodi dr Džejvon Šin (Jaiwon Shin), ekspert za vazduhoplovne sisteme kineskog porekla koji je godinama radio u Glenovom (Glenn) istraživažkom centru 360054main_Dr_Jaiwon
Direktorat za podršku (Mission Support Directorat), kojim od februara 2010. rukovodi dr Vudoro Vitlou (Woodrow Whitlow), tamnoputi inženjer koji je godinama radio na razvoju kosmičkih sistema u nekoliko centara NASA-e, a pre nego ga je adminsitrator NASA-e Čarls Bolden (Charels) imenovao na ovu poziciju, bio je direktor Glenovog istraživačkog centra u Kivlendu (Ohajo). whitlow

Kao što je poznato, od jula 2009. NASA-om rukovodi bivši astronaut, tamnoputi Čarls Bolden (pešadijski general-major u ostavci).

bolden

Njegov prvi zamenik je Lori Garver (Lori Garver) koju je predsednik Obama imenovao na ovu poziciju istovremeno sa Boldenom.

Garverova je inače bila savetnik Obame tokom predsedničke kompanje za kosmičku politiku.

loriGarver
Pored nje, Boldenovi zamenici su takođe Kristofer Skoleze (Christopher Scolese) i Leland Melvin (Leland Melvin). Skoleze je bio tehnički direktor Godardovog centra kosmičkih letova, zatim je radio kao Glavni inženjer u direktoratu NASA-e u Vašingtonu, a posle smene prethodnog direktora NASA-e Majkla Grifina, početkom 2009. bio je VD administratora NASA-e do imenovanja Boldena.
150803main_scolese
Tamnoputi bivši astronaut Melvin je zamenik Boldena zadužen za obrazovanje. Leland_melvin

Još jedan bivši astronaut je imenovan za menadžera. Terens Vilkut (Terrence Wilcutt) koji je ranije rukovodio Departmentom za bezbednost u Džonsonovom (Johnson) kosmičkom centru u Hjustonu, je imenovan za prvog čoveka za bezbednost kosmičkih misija i program kvaliteta NASA-e. Zanimljivo je da je Vilkut na ovu poziciju zamenio takođe bivšeg astronauta Brajana O' Konora (Bryan O'Connor) koji je rukovodio sektorom za bezbednost NASA-e od 2002.

 

wilcutt_terrence

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 11 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 11 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 16 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 22 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...