Tek nekoliko USD vrijedna komponenta senzora razine goriva na Ruskoj raketi Proton-M uzrokovala je gubitak čak tri GLONASS-M satelita protekle nedjelje.

Proton-M lansiran je prošle nedjelje s raketodroma Baikonur u Kazahstanu. Tri GLONASS-M satelita trebala su zaokružiti flotu od tridesetak letjelica te vrste namijenjene ruskom sustavu globalnog pozicioniranja i navođenja (slično američkom GPS i europskom Galileo sustavu).

proton_prizemljen Rakete tipa Proton sada su prizemljene

Gennady Raikunov, voditelj istražne komisije izjavio je za tamošnje medije kako preliminarni rezultati istrage pokazuju da je raketa svoj posao odradila dobro. Kao uzrok gubitka satelita (raketa nije dostigla predviđenu visinu leta) smatra se neispravan senzor razine goriva u raketi.

Izgleda da je sve napravljeno u skladu s tehničkim zahtjevima i propisima. Još uvijek ne isključujemo ljudski faktor, no nedvojbeno je utvrđeno kako se u raketi nalazilo 1.5 do 2.0 tone raketnog goriva više nego što je bilo potrebno. Dodatan teret bez korekcije snage i dužine raketnog pogona uzrokovao je skretanje rakete s putanje za nekoliko stupnjeva a samim tim i njezino rušenje u vode Tihog oceana sjeverozapadno od otočja Hawaii, izjavio je Raikunov.

proton_start

Lansiranje rakete Proton

Zbog ovog kvara na neodređeno je vrijeme stopirano lansiranje europskog satelita Eutelsat, prethodno planirano za 20. prosinca. Dok se nepobitno ne utvrdi točan uzrok ili skup uzroka kvara koji su doveli do gubitka tri GLONASS-M satelita lansiranja Proton-M obustavljena su do daljnjeg.

Načinimo li ovdje kratku poveznicu svemirskih tehnologija i troškova s onime što svakodnevno koristimo na Zemlji, kvar senzora razine goriva u automobilskom rezervoaru u najgorem slučaju stajao bi nas otkazanog sastanka i podignutog „autostoperskog“ prsta s kanticom u ruci. U svemirskim misijama svaka, pa i najbanalnija greška poput neispravne komponente senzora vrijedne svega par USD znači stotine milijuna USD štete i stopiranje programa na kraće ili duže vrijeme.



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 19 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 19 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...