Iako su zemlje Europske unije većim dijelom uključene u svemirska istraživanja, odnosno u rad na svemirskim projektima putem Europske svemirske agencije (ESA) veći dio njih ima i vlastite, nacionalne, svemirske agencije.

uksa_logoBritanija je nakon godina odgađanja napokon odlučila da osnuje vlastitu svemirsku agenciju pod nazivom UKSA (United Kingdom Space Agency). UKSA će svoj rad i predstavljanje putem weba započeti 01. aaprila ove godine.

UKSA će zamijeniti dosadašnji Britanski nacionalni svemirski centar (BNSC) u svim civilnim poslovima na području svemirskih tehnologija.

Svemirska industrija u Britaniji posredno ili neposredno zaslužna je za 68 tisuća radnih mjesta i predstavlja značajnu stavku u tamošnjoj ekonomiji.

Lord Paul Drayson, ministar znanosti i inovacija potencirao je nastajanje UKSA a na samoj inauguraciji UKSE od 23. marta nazočnima se obratio riječima kako Engleska želi pokazati svoju snagu i ambicije u svemirskim istraživanjima, te da njegova zemlja s UKSA-om „misli ozbiljno".

Istodobno, njegove najave o milijardama dolara koje će UKSA godišnje obrtati te deseci tisuća novih radnih mjesta tijekom narednih deset do dvadeset godina naišli su i na ozbiljnu kritiku tamošnjih eksperata i komentatora koji Draysonov potez vide kao politički igrokaz bez stvarne, realne pozadine.

Hoće li UKSA zaista zaživjeti i donjeti novi veliki probitak Britaniji zaista je poprilično nezgodno pitanje imajući u vidu nedavna Britanska povlačenja iz niza astronomskih i astronautičkih projekata u sklopu EU.


Uksa_logo - Logo nove svemirske agencije „Made in England"