Kineska svemirska agencija objavila je kako je izbor druge generacije Kineskih astronauta zaključen te da su među sedam novih pripadnika Kineskog astronautskog odreda i dvije žene. Imena odabranih nisu još objavljena, prema već uobičajnoj tajnovitosti koja prati svemirska događanja iz te mnogoljudne zemlje.

kina-prva-astronautkinja

Kina je sredinom devedesetih formirala prvi astronautski odred u kojem je bilo četrnaest potencijalnih astronauta. Šestero od njih imalo je priliku tijekom posljednjih nekoliko godina iskusiti čari i opasnosti svemirskih misija. Logičan slijed mnogobrojnih najava i recenzija Kineskog svemirskog programa nalagao je formiranje nove astronautske klase kako bi u narednim godinama imali dovoljan broj sposobnih i obučenih ljudi za buduće svemirske izazove.

Planirani letovi pilotiranih svemirskih brodova, te izmjenjive posade na svemirskoj postaji nalažu postojanje svemirskog odreda od barem petnajstak astronauta. Naime, astronauti u svakoj misiji imaju svoje „dublere". U slučaju bilo kakove nemogućnosti da poleti prva posada na njeno mjesto dolazi druga, rezervna, koja je prošla istovjetne treninge kao i primarni tim.

kina_novi-svemirski-centar_Wenchang

Izgradnja novog svemirskog centara

Zanimljivo je napomenuti kako se kod izbora dvije žene - buduće Kineske astronautkinje radi o vojnim pilotima tamošnjeg zrakoplovstva te da je jedan od uvjeta bio da žene moraju biti udane! Prema kineskim razmišljanjima, udane žene znatno su fizički i psihički stabilnije i sposobnije od neudanih žena, posebice u uvijek zahtjevnim i potencijalno opasnim svemirskim misijama!

Iako njihova imena još neko vrijeme neće izaći u javnost, tamošnji su izvori morali nadodati kako se radi o vojnim pilotkinjma ratnog zrakoplovstva ujedno i uzornim članicama Komunističke partije.

Kina je od 2005. na ovamo izvela tri pilotirane svemirske misije, najprije s jednim astronautom, potom s dva i na poslijetku s tri pri čemu je obavljena i svemirska šetnja.

Sada predstoji spajanje više brodova u svemiru, lansiranje i pristajanje na svemirsku postaju tkz. prve generacije a sav taj teret pada na leđa tek petnajstorice kandidata. Paralelno s ovim informacijama Kina je u svijet pustila i snimke početka gradnje novog svemirskog centra Wenchang. Iako su tamošnje informacije šture, čak i kratka analiza jasno ukazuje kako se Kinezi ne šale te da bi kroz desetak godina upravo oni mogli predvoditi svemirsku eru čovječanstva!

Inače, u Kini astronaute nazivaju taikonautima (Rusija-kozmonaut, SAD i EU-astronaut).