Rusija planira graditi velike „NLO"e koji bi u slučaju da budu prihvaćeni od strane korisnika potpuno promijenili obilježja i način prometovanja tereta i ljudi diljem svijeta.

nlo-rusija1 LocomoSkyner, ispitivanje prototipa daleko od očiju javnosti
Kompanija LocomoSky iz Ulianovska na Volgi predstavila je još 2009. godine na velikom zrakoplovno-aeronautičkom mitingu MAKS u Moskvi prvi upotrebljiv prototip „NLO"a. Riječ je o letjelici hibridu, nastaloj križanjem aviona, helikoptera i balona - aerostatu, ili kako to Rusi nazivaju; LocomoSkyner (aerostatic thermoballasted vehicle).

Prototip LocomoSkynera ima promjer sedam metara a u mogućnosti je da prevozi 20kg korisnog tereta. Njime su riješeni tehnički problemi oko konstrukcije same letjelice, iakoo valja spomenuti kako je i ranije u svijetu bilo sličnih ideja no one nisu zaživjele dalje od eksperimentalnih modela.

nlo_rusija2
Novo prometalo križanac je između aviona, helikoptera i balona..

LocomoSky ima u planu tijekom narednih pet godina izraditi veliku komercijalnu verziju ove čudne letjelice. Tek kada tome dodamo i planirane tehničke specifikacije vidimo o kakvom se letećem gorostasu radi; promjer 250m, visina 100m, nosivost tereta 1500t, mogućnost transporta 11.000 ljudi, brzina krstarenja 100 km/h. Uz sve to ovaj divovski „leteći tanjur" moći će vertikalno slijetati i uzlijetati s nepripremljenih površina, uz jedini uvjet da je riječ o ravnoj podlozi bez vertikalnih prepreka.

nlo_rusija3 Oblik letećeg tanjura oduvijek je bio zanimljiv i vojnim strukturama

Mala potrošnja goriva, velika nosivost i dostupnost operacija s za ostale tipove prometala nedostupnih mjesta, mogla bi ovom letećem gorostasu osigurati dobru komercijalnu sudbinu. Već sada su za LocomoSkyner zainteresirane vojne i civilne strukture kako u Rusiji tako i izvan nje.

nlo_rusija4 Izgled prototipa LocomoSkyner za ispitivanje u zračnim tunelima

LocomoSky u ovom trenutku gradi tvorničke hale za serijsku proizvodnju gdje planiraju zaposliti preko 800 ljudi.

Ugledate li za koju godinu veliki NLO, moguće neće biti vanzemaljskog porijekla već će na sebi nositi oznaku „Made in Rusija".



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...