Znanstvena fantastika velikim koracima juri ususret stvarnosti. U to su se ovog tjedna uvjerili i javno pohvalili inženjeri američke vojske kada je specijalnim laserom montiranom na avionu uništen balistički projektil.

 

laser-ALTB

Zračne borbe budućnosti uskoro stvarnost s teleskopima i laserima na avionima

The Airborne Laser Testbed (ALTB) montiran na ogromnom Boeingu 748-400F proizveden je u postrojenjima Northrop Grumman korporacije. Riječ je o laseru koji koristi 1.5 m teleskop montiran na specijalnu platformu na samom zrakoplovu B-747-400F. Civilne inačice ovog zrakoplova već se desetljećima koriste kao interkontinentalni avioni brzine 1000 km/h s mogućnošću prijevoza nekoliko stotina putnika. Ipak u ovoj prerađenoj inačici oznake 400 F američka vojska instalirala je laser čija se snaga mjeri u MW, a u samom avionu smješten je pravi računalni operativni centar kojeg je stvorio sam Boeing dok je sustav upravljanja oružjem iz budućnosti odradila tvrtka Lockheed Martin.

laser-ALTB-sofia

Teleskop u avionu, za potrebe znanosti i civila

Lasersko-teleskopski sustav fokusira zraku snake nekoliko MW na područje veličine rukometne lopte. Računala omogućavaju održavanje usmjerenosti i intenziteta zrake. U ovom pokusnom letu i borbenom djelovanju lasera uništen je iznimno brz (preko 6000 km/h) interkontinentalni projektil. Njega je ciljnički sustav najprije prepoznao kao potencijalnu metu, koja je zatim nanišanjena a potom i ozračivana laserskom zrakom. U svega nekoliko sekundi laserska je zraka na cilju prouzročila toplinski udar koji je doveo do dezintegracije avionike ali i samog tijela ICBM-a

laser-ALTB-j22twin
Borbeni avioni budućnosti morati će primjeniti neke drugačije sustave samozaštite od laserskog oružja današnjice (Na slici projekt usavršenog jurišnika J22TWIN)

Steve Hixson, dopredsjednik Space and Directed Energy Systems iz Northrop Grumman's Aerospace Systemsa izjavio je kako se ovim eksperimentom potvrđuje potencijal visokoenergetskih oružja u budućim borbenim djelovanjima, ali i njihova iznimna mobilnost ukolio su postavljeni na velikim avionima-nosačima.

Kako bi se spriječila destabilizacija laserske zrake uzrokovana sastavom i svojstvima atmosfere na području bojnih djelovanja sustav je opremljen aparaturom za kompenzaciju rasturanja laserske zrake.

laser-ALTB-su27
Suvremeni lovci tipa SU-27 svojom brzinom i napose manevarskim sposobnostima prijetnja su svim borbenim avionima današnjice

Slične sustave primjenjuju i astronomi u svojem radu, samo u znanstvene, mirnodopske svrhe. Aktivna i adaptivna optika, umjetna svijezda stvorena laserom kako bi se kompenziralo titranje atmosfere i naposlijetku leteći teleskop SOFIA (o kojem smo nedavno pisali) samo su dio iste, dijeljene tehnologije između vojske i civila. U modernom svijetu jedan složeni astronomski projekat mora proći desetine provjera i odobrenja te redovno muku mučiti s buđetskim ograničenjima. S druge strane cijenik uspjeha vojne primjene laserskih tehnologija nije čak ni taksativno naveden..



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...