U poslednjem od niza testova motora na kapsuli za posadu Crew Dragon kompanije SpaceX pojavio se problem koji je zabrinuo inženjere.

Crew Dragon approaches the ISS SpaceX
Dragon prilazi Stanici

Testovi su izvršeni u subotu 20. aprila u Svemirskom centru Kenedi i svi su bili uspešni sem zadnjeg pri kojem je iz vozila počeo da kulja dim. Problem je izbio kod trastera SuperDraco koji se aktiviraju u slučaju nevolje sa raketom kako bi se kapsula sa posadom premestila na bezbednu udaljenost. Ista ta kapsula u martu mesecu korištena je za let do Međunarodne svemirske stanice i ona je svoj posao obavila besprekorno. Da podsetimo, bio je to let bez ljudske posade sa zadatkom da se testiraju uslovi koji očekuju ljudsku posadu na putu do Stanice. Sada je upravo ta kapsula u zadnjem testu uništena. 

Ovaj događaj izaziva sumnju da će SpaceX imati spremnu letelicu da u julu, a i do kraja godine, ponese ljudsku posadu u svemir. To opet znači da će Nasa i dalje morati da se oslanja na ruske rakete za prevoz svojih astronauta do Međunarodne svemirske stanice. Doduše još ništa zvanično je objavljeno, ali poznato je da su nove Nasine bezbednosne mere rigorozne i da sertifikat za prevoz ljudi u svemir može dobiti samo ona letelica koja je besprekorno prošla sve planirane bezbednosne testove. 

Dragon NASA

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...