18. juna predsednik Trump je iznenadio medije svojom odlukom da stvori Kosmičke snage koje će garantovati 'US dominaciju u kosmosu'. Ta vest je u mašti mnogih stvorila sliku kosmičkih marinaca koji se bore protiv ksenomorfa, ali realnost će očigledno biti mnogo prozaičnija i sasvim je verovatno da nećemo videti nikakve promene u kratkom ili srednjem roku. Zapravo, sasvim je moguće da taj predlog ostane samo to – jednostavno predlog.

t1

Štab JICSpOC (Joint Interagency Combined Space Operations Center) nalazi se u Vazduhoplovnoj bazi Schrieveru Kolorado Springsu, u kome se koordinira USTRATCOM, Kosmička komanda USAF i obaveštajne organizacije NRO.

Za početak, treba napomenuti da Sjedinjene Države već imaju snažan vojni kosmički program. Ne odlazeći mnogo dalje, 2019. godine Pentagon će dobiti \(9,3 milijardiza različite kosmičke projekte, uključujući i one tajne, 'klasifikovane'. Da bi dobio predstavu, samo ću da kažem da je to otprilike polovina godišnjeg budžeta Nase[1]. Inače, najveći deo vojnog kosmičkog budžeta otpada na Ratno vazduhoplovstvo(USAF), koje kontroliše dva glavna lansirna centra u zemlji: bazu Kejp Kanaveral(Florida) i bazu Vandenberg(Kalifornija). (Kenedijev kosmički centar je pod nadzorom Nase.)

USAF je odgovoran za važnu flotu satelita, rangiranih od komunikacionih satelita kao što su AEHF[2](Advanced Extremely High Frequency)do satelita za rano upozoravanje predviđenih za detekciju lansiranja balističkih projektila[3], preko svimapoznatog GPS-a koje nam pomažu da nađemo neku ulicu ili najbližu benzisku pumpu… i, usput, navode balističke rakete i 'pametne' bombe. Naravno, USAF ne kontroliše direktno špijunske satelite kao što su KH-11 CRYSTAL– pravi kosmički teleskopi okrenuti ka Zemlji – ili 'Orioni'(poznati i kao 'Mentori') – opremljeni ogromnim antenama prečnika sto metara sposobni da iz kosmosa špijuniraju komunikaciju neprijateljskih zemalja – za koje je zadužena agencija NRO(National Reconnaissance Office). Agencija MDA(Missile Defense Agency), koja je odgovorna za razvoj protivraketnih sistema[4], takođe dobija deo vojnog budžeta posvećenog kosmosu.

Ukratko, možda neće biti nikakvih marinaca u kosmosu, ali je sigurno da je američki vojni kosmički program dovoljno velik da opravda stvaranje Kosmičkih snaga, odn. USSF. Ovo nije prvi put da se čuju takvi predlozi, ali je ovo prvi put da je predsednik predložio stvaranje nove nezavisne grane vojnih snaga, koja bi bila na ravnom nivou sa Vazduhoplovstvom, Mornaricom, Pešadijom, Marincima i Obalskom stražom. Očigledno je da bi formiranje Kosmičkih snaga bilo na štetu USAF-a, koje bi sada morale da daju ogromna sredstva za njih. Zato se ne treba iznenaditi ako USAF pokuša da odvrati predsednika, ali su mali izgledi za uspeh.

Jezgro tih budućih Kosmičkih snaga trebalo bi da čini sadašnja Vazduhoplovna kosmička komanda(AFSPC[5]), poznata i kao Kosmičke snage Sjedinjenih Država. Rukovođene iz vazduhoplovne baze Piterson(Kolorado), Kosmičke snage kontrolišu čitavu flotu satelita koji pripadaju USAF-u i, nadalje, predstavljaju operativnu okosnicu praktično čitavog američkog vojnog angažovanja van teritorija SAD. Treba podsetiti da nisu samo USAF one koje se protive osnivanju USSF. Mnogi visokorangirani vojni generali veruju da će ovakva ideja samo prepoloviti Vazduhoplovstvo i dovesti do fragmentacije oružanih snaga zemlje. Oni koji su za ideju ne vide problem, osobito uzevši u obzir da USAF već kontroliše i upravlja većinom, američkih kosmičkih projekata. Trump će morati sada da pokuša da uveri Kongres da pogura njegovu inicijativu. Međutim, za sada izgleda da mena sagovornike...

t2
Ulazak u štab Vazduhoplovne kosmičke komandeu bazi Piterson. Njihov zadatak je da sprovode američke vojne operacije šitom sveta korišćenjem svih vrsta satelita, lansiranja i sajber akcija.

Za one koji brinu zbog mogućeg povećanja militarizacije kosmosa, stvaranje USSD neće bitnije promeniti međunarodnu scenu: kosmos oko naše planete većje militarizovan! To ne znači da postoji oružje u orbiti – srećom! – ali to i nije potrebno. Vojno angažovanje u kosmosu razlikuje se od iskrivljene slike koju nam nude holivudski filmovi. I, by the way, ne, USSF neće biti zaduženi za nuklearne projektile. Takođe, ne treba zaborabiti da trenutni međunarodni ugovori sprečavaju postavljanje u orbitu oružja za masovno uništenje. Ali formiranje USSF šalje vrlo direktnu poruku i otvara vrata za stvaranje novih protivsatelitskih oružja (ASAT) koji će biti direktno usmereni protiv Rusije i Kine, jedine rivale SAD koje imaju kosmičke programe (i svoje ASAT programe). Posebno Kina, koja je poslednjih godina dramatično povećala ulaganja u vojsku[6], i koja se javlja kao glavni protivnik budućih američkih kosmičkih snaga.

t3
Amblem Vazduhoplovne kosmičke komande.

Interesantno je da Putin već tri godine ima Kosmičke snage(rus. Космические войска России) koje su od avgusta 2015. integrisane u federalne Aeronautičke snage(rus. Воздушно-космические силы), čiji deo čini Ratno vazduhoplovstvo (ranije je bilo nezavisna grana). Sve snage ubrzano zavise od satelita, posebno vojska. Ali sateliti su izuzetno osetljive letilice koje je moguće oštetiti ili uništiti vrlo lako. Zato je lako razumeti zašto vojni prioritet u kosmosu nije slanje marinaca sa laserskim oružjem već postavljanje protivsatelitskih sistema koji bi reagovali na pretnje, a uz to razvijaju lansirne sisteme koji bi brzo mogli da pošalju satelite u orbitu kao odgovor na mogući napad... Užas bre!

 t4

[1]A da bi ti dobijenu sliku dodatno iskrivio, da kažem da je moćna špijunska agencija NROjoš 2010. baratala sa ~\)17 mld!od čega je 90% odlazilo privatnim kooperativnim kompanijama. Nekoliko puta su ih optuživali za nenormalno visoke i TAJNE finansije (za njihovo trošenje i tokove zna samo nekoliko ljudi iz senke, neki savetnici za nacionalnu bezbednost, koji ne zarezuju ni vojni a pogotivu politički vrh), ali su oni te optužbe s indignacijom i s visine odbacivali.

[2]Serija satelita koji služe za sigurnu visokofrekventnu komunikaciju između Oružanih snaga SAD, Britanije, Kanade i Holandije. Do sada je lansirano 3, a biće nasirano još 3 satelita (ove godine 2) težine 6,2 tona.

[3]Zanimljivo je da američka nacionalna špijunska agencija NRO ima odelenje za videoigre, gde već godinama igraju različite virtuelne scenarije i izvode najneverovatnije kombinacije koje prevazilaze čak i realni spektar mogućnosti... Ipak, igre se igraju, a simulacije pripremaju komandni softver i hardver za budućnost...

[4]Regan je napravio agenciju 1983. radi Strateške odbrane (SDI), da bi se 10 god. kasnije transformisali u Organizaciju za odbranu od balističkih projektila, a danas su poznati kao MDA. Njima komanduje glavni čovek Vazduhoplovstva. Velika su pretnja Rusiji, jer su planirali da postave svoje komplekse na samu granicu, u Poljsku i Češku.

[5]Komanda zvanično zapošljava 40.000 ljudi, raspoređenih u misijama na 88 lokacija širom planete.

[6]Kina je u ovoj godini povećala budžet za vojsku za 8,1% i dostigla rekordnu cifru od \(175 milijardi. Tako su oni sada na drugom mestu po troškovima za 'odbranu' na svetu – to je otprilike svega ¼ američkih troškova. U Aziji im je najveći konkurent Indija sa \)45 mld.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...