Trećeg februara, iz kosmičkog centra Utinoura (Uchinoura) lansirana je raketa-nosač SS-520 koja je na orbitu postavila eksperimentalni satelit veze TRICOM-1R ("Tasuki").

Raketa SS-520 je najlakša kosmička raketa-nosač na svetu. Njena masa na startu iznosi samo 2,6 t. Rakete je visoka oko deset metara, prečnika je pola metra, maksimalna visinu koju može da dostigne je 1000 km, dok je masa korisnog tereta za nisku orbitu do 4 kg.

J1

SS-520 - najlakša raketa na svetu

Satelit "Tasuki" su izradili studenti Tokijskog univerziteta i ima masu od samo tri kilograma.

Ovo je bilo četvrto lansiranje raketa-nosača serije SS-520, tri su bila uspešna, dok je pokušaj postavljanja satelita TRICOM-1 u januaru 2017. bio neuspešan.  

Ovo je inače bilo drugi japansko lansiranje ove godine. Sedamneastog januara obavljeno je uspešno lansiranje lake rakete-nosača "Epsilon". Njen kapacitet iznosi do 1200 kg za nisku orbitu (250 x 500 km). To je bilo treće lansiranje ove rakete (od 2013.), Tom prilikom, na kružnu orbitu visine 500km izbačen je satelit ASNARO-2 namenjen radarskom snimanju zemljine površine.  

j2

Lansiranje satelita ASNARO-2 raketom "Epsilon"

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...