Vidulini daju vrijedne nagrade za pronalazak HISTRIONa 5

(Nagrada za pronalazak HISTRIONa 5 je GOPRO kamera i 1.000kn!)

HISTRION 5 morski pojas 11072017 prosireno

Prošle subote, 08. jula, iz Pule su u bliski svemir lansirane dvije bespilotne letjelice (sonde), HISTRION 5 i 6. Nakon obavljene misije obje su sonde sletjele u akvatorij zapadno od obale otoka Cresa. I dok je HISTRION 6 u cijelosti obavio sve predviđene zadatke, pronađen prema očekivanju i dostavljen istog dana kasno navečer u laboratorij radi obrade podataka te izrade preliminarnog izvješća koje će javnost putem medija biti dostupno u srijedu (12. jula) popodne, dotle je kontakt sa drugom sondom (HISTRION 5) izgubljen nedugo po polijetanju. Svi napori lociranja sonde do utorka (11. jula) u 13:00 nisu dali rezultata. Sada više praktično nema nade da će sonda biti locirana tehničkim putem obzirom su baterije predviđene da traju 73 sata po lansiranju.

U Astronomskoj udruzi Vidulini sa partnerima i suradnicima mole sve one koji se ove dane zateknu na zapadnoj obali otoka Cresa, istočnoj obali Istre, u akvatoriju između sa brodicama da obrate pažnju na bespilotnu letjelicu koja pluta u moru ili je nasukana na obalu. Sonda je dimenzija 15 x 15 x 45 cm bijelo-zelene boje sa natpisima na sebi. Ukoliko ju uočite nazovite kontakt broj koji se nalazi na samoj sondi. Na njoj su i natpisi na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku što i kako postupiti u slučaju pronalaska sonde. Ukoliko pronađete sondu, spremite ju na sigurno iz mora i o tome obavjestite ekipu Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini. Očekuju Vas vrijedne nagrade. Nalaznik/ci će na poklon dobiti GOPRO kameru koja se nalazi na vanjskoj strani sonde te dodatnih 1.000,00 kn u znak zahvalnosti.

U Vidulinima ističu kako je njima najvažnije da dobiju podatke i video materijale koji su prikupljeni tijekom leta bespilotne letjelice.

HISTRION 5 potjernica FINAL

 


Astronomska udruga Vidulini dio je međunarodnog tima TEAM SYNERGY MOON koji je krajem prošle godine ušao u finale Googleova međunarodnog natjecanja Google Lunar XPrize, kao jedan od svega pet finalista novog doba svemirskih istraživanja, u ovom slučaju sa pogledom prema Mjesecu i dalje.

HISTRION - lansirnje

HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre

HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule

Srednjoškolski tim za HISTRIONe

Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir

Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike


 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...