U jučerašnjem članku , autor Grujica Ivanović, kaže "Jedan čovek je poginuo dok je drugi povređen usled požara u kazahstanskoj stepi koji su izazvali odbačeni delovi rakete-nosača Sajuz-2.1a posle njenog poletanja sa Bajkonura."

Kako je do ovog tragičnog događaja došlo? Piše Grujica Ivanović:

GrijucaIvanovicIma indicija da su ovi nesrećni ljudi u stvari bili kradljivci kosmičkog otpada.

Naime, kada na severu Kazahstana padnu potrošeni odrađeni delovi ruskih raketa, ka njima hrle sa jedne strane nadležne ekipe "Roskosmosa" zadužene za njihovo brzo pronalaženje, zbrinjavanje i transport do pogona gde se pretapaju, a sa druge strane grupe lokalnih preprodavaca metala koje pokušavaju da stigne pre službenih ekipa. Ponekad, kao što je to sada bio slučaj, desi se da su lokalne grupe brže i delovi raketa završavaju na crnom tržištu metala. Iako nema zvanične informacije, nezvanično se navodi da su u ovom slučaju ova dva čoveka nastradala tokom sakupljanja delova raketa. Moguće je da su neki od njih, kao gorivne ćelije raketnih motora na primer, su bile još uvek vrele, u rezervoarima je možda ostalo još malo goriva (pored osnovnih, na bočnim blokovima postoje i motori stabilizacije leta koji imaju nezavisne pogonske magistrale), tako da dok su oni pokušali da ih podignu moguće je da je došlo do izbijanja vatre.

Naglašavam, ovo nije zvanična informacija, ali je činjenica da je požar zahvatio stepu nekoliko časova posle lansiranja, znači mnogo posle pada bočnih blokova rakete-nosača.

kisa4kisa7

A na istu temu Draško Dragović kaže sledeće:

DragovicTamo su domoroci, plemena, koja su dobijala motorolama poruke da je Sojuz lansiran (on ima 4 bočna bustera s motorima koji se prvi odbacuju!) i onda čekaju  gde će pasti. Potom jure tamo sa brusilicama, čereče to i prodaju titanijum kao otpad. Onda je Putin tražio od Azerbajeva da mu fantomi predaju elektroniku, a da će za nagradu da dobijaju metal. Tako je sada.

Sećam se da su bili smešni: sede u tajgi, jašu kamile i konje i greju se na peći koje sagorevaju raketno gorivo! XXI je vek!

O ovome sam pisao pre pet godina: 

Oko dva sata ujutro, u logoru je nastala pometnja: na zapadnom horizontu pojavio se crveni plameni rep. Uzdizao se, u početku sporo, a onda sve brže i brže. Nedugo potom, zemlja je zadrhtala, i čule su se četiri glasne eksplozije. Bočni raketni busteri tresnuli su o zemlju. Ubrzo smo ugledali bljesak plamtećih stepena iza brda. Gogini ljudi su uskočili u kamione i pojurili ka vatri.

Kad smo stigli, konvoj vojnih kamiona već je okružio raketu, demontirajući delove koji mogu da se koriste za sledeće lansiranje. Goga i njegova ekipa nije imala pravo da počne sa sečenjem metala sve dok im vojska to ne dozvoli. Goga je bio veoma zabrinut da me ne vide oficiri bezbednosti, jer ovi ne bi bili srećni da strani novinar gleda kako vojska dozvoljava da sakupljači metala komadaju njihove rakete. Zato sam sve vreme dok je vojska bila tu morao da se krijem iza kamiona.

Pročitajte ceo članak

 

 

 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...