Skoro svake nedelje neki komad kosmičkog đubreta padne na Zemlju ali, u većini slučajeva, to ostane neprimećeno, sem možda u lokalnim medijima. Ali danas bih rekao nešto o dva slučaja nekontrolisanog ulaska u atmosferu otpada koja su postala prilično popularna. Prvi slučaj ima veze sa fragmentima koji su pali u Španiji.

ko1
X-fajl u Mursiji? Ne već kosmički otpad. Btw, Mursija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije, poznata po voću i vinu, sa velikim i starim glavnim gradom istog imena.

Od samog početka bilo je jasno da se radi o tankovima pod pritiskom – poznatim u žargonu kao COPV (Composite Overwrapped Pressure Vessel) – ali se nije znalo kom satelitu pripadaju. Sferni tankovi, prečnika 66 cm i težine 15-20 kg, pali su na zemlju na rastolanju od desetak kilometara jedan od drugog. U početku su bile preduzete mere predostrožnosti za slučaj da u njima još uvek ima hidrazinskog goriva, vrlo toksične hemikalije, tako česte kod svih vrsta satelita te zato relativno često i padaju na zemlju. Kad se policija uverila da ne sadrže gorivo u sebi, odnešeni su na dalju analizu.

ko2
Ne radi se niokakvoj životinji već o helijumskom rezervoaru pronađenom u Mursiji. Radilo se o „ATK“-ovom modelu 80427-1.

U nedostatku bilo kakve identifikacione oznake ili serijskog broja, a budući da nijedna zemlja niti organizacija nisu objavili ulazak u atmosferu nekog aktivnog satelita ili ostataka gornjeg stepena nedavno lansirane rakete, jedini način da se sazna o kom satelitu je reč bilo je utvrditi prvobitnu orbitu a zatim je uporediti sa postojećim katalogom orbita. Srećom, pojavila su se dva očevica iz susedne Calasparre[1], koji su uspeli da se sete kad i u koliko sati su videli nekoliko „zvezda-padalica“ na nebu i pravac njihovog kretanja.

Sa tim podacima, momci iz seesat.org – a ko drugi – prionuli su na posao da odrede poreklo tih tajanstvenih objekata. Prema zaključku slavnog amatera-osmatrača iz Kanade, Teda Molczana, poreklo ovog “napada vanzemaljaca” na Mursiju trebalo je tražiti u dodatnom stepenu “Centaur” američke rakete “Atlas V 411” lansirane osam godina ranije (¡). “Centaur” sa te misije, AV-006, izgleda da je nosio tri – možda četiri – sferna tanka prečnika 66 cm za helijum napravljena od grafita i epoksidne smole oblepljene oko aluminijumskog tanka (kasnije verzije “Centaura” su te sferne tankove zamenili cilindričnim). Svi ti podaci su se podudarali sa nalazima iz Mursije.

ko3
Raketa „Atlas V“ sa drugim stepenom „Centaur“.

ko4
„Centaur“
stepen rakete „Atlas V“. Na dnu se lepo vide tri helijumska tanka pod pritiskom.

ko5
Zadnji deo „Centaura“ različite konstrukcije za misije GEO gde se takođe vide helijumski rezervoari.

ko6 ko7

Hidrazinski tank stepena „Centaur“. Ovaj cilindrični je pronađen nekoliko dana kasnije u blizini.

ko8

U fascinantnom razvoju događaja, a uz pretpostavku da je pretpostavka o poreklu rezervoara tačna, došlo se do konstatacije da je tom raketom i u toj misiji bio lansiran vojni satelit „USA-200“, poznat i kao „Trumper Follow-On 2“, odn. NROL-28. Karakteristike satelita su vojna tajna, ali se zna da je služio za elektronsku špijunažu (ELINT) i da se nalazio na vrlo izduženoj eliptičnoj putanju tipa Molnija pod nagibom od 60°. Kada je konačno potvrđeno da pronađeni tankovi stvarno pripadaju “Centauru” lansiranom 2008, došlo se do konačne veze, mada tanke, između američkog špijunskog satelita i vinograda u Musiji. Ko bi to ikad povezao…

ko9
Pad „asteroida“ WT1190F iznad Indijskog okeana 2015. godine.

Sledeći incident sa kosmičkim otpadom vezan je za asteroid WT1190F, koji se raspao i ispario u Zemljinoj atmosferi južno od Šri Lanke 13. novembra 2015. Kakve veze može da ima jedan asteroid sa svemirskim otpadom? Kada je Nasina opservatorija Mount Lemmon Survey u Arizoni otkrila asteroid, račun je pokazao da je njegova gustina 0,1 g/cm3, što je deset puta manje čak i od vode, te su shvatili da nije prirodnog porekla. Zaključeno je da se najverovatnije radi o gornjem stepenu neke rakete, ali niko nije znao koje. Stručnjaci su diskutovali radi li se o stepenu S-IVB rakete “Saturn B” koja je pripadala nekoj lunarnoj ”Apollo” misiji ili možda trećem stepenu H-18 rakete CZ-3B “Dugi Marš” koja je 2013. lansirala letilicu “Chang’e-3”. Njegova jako mala gustina je sugerisala da se ipak pre radi o delu kineske rakete nego o NEO asteroidu. I ako ti izgleda neobično da neka orbita satelita kojeg je napravio čovek nije katalogizovana, treba da znaš da se broj „izgubljenih“ objekata koje smo poslali dalje od Meseca i koji kruže oko Sunca danas popeo na ni manje ni više na 85, uključujući i uzletni stepen lunarnog modula „Apolla 10“.

ko10
Orbita privremenog Zemljinog satelita WT1190F (9U01FF6). Zeleno je Mesečeva orbita. Orbitni period je bio 22,66 dana a brzina 1,1 km/sec. Najbliži Zemlji je bio na 21.222 km a najdalje 655,374 km. Pred ulazak, objekat je imao magnitudu 13,6, približno kao Pluton.

Nezavisno od porekla, ulazak WT1190F u atmosferu je bio spektakularan. to je lako potvrditi zahvaljujući fotografijama koje je iz aviona „Gulfstream 450“ napravila grupa istraživača kosmičke agencije Ujedinjenih arapskih Emirata i Međunarodnog astronomskog centra. Spektroskopskom analizom slika potvrđena je veštačka priroda WT1190F, a evidentno je da je ulazak jako sličan onom što smo videli kod nekoliko drugih letilica, poput evropske „ATV“.

https://youtu.be/YJT-q8_dl88

Reference:

  • http://satobs.org/seesat/Nov-2015/0068.html
  • http://www.laverdad.es/murcia/201511/10/podemos-saber-tiene-origen-20151110004915-v.html
  • http://politica.elpais.com/politica/2015/11/05/actualidad/1446714068_969077.html
  • http://politica.elpais.com/politica/2015/11/12/actualidad/1447324841_687930.html
  • http://www.nasa.gov/feature/wt1190f-safely-reenters-earth-s-atmosphere-provides-research-opportunity
  • http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Space_Situational_Awareness/Reentry_data_will_help_improve_prediction_models

 

[1] Seoska regija kraj Mursije, meni poznata po specijalnom pirinču koga su u Španiju za vreme okupacije u XIV veku doneli muslimani i koji je zbog svojih svojstava upijanja idealan za paelju.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...