NASA je potpisala ugovor sa korporacijom "Boing" (Boeing) koji omogućava američkim astronautima da dobiju pet dodatna mesta na ruskim kosmičkim brodovima "Sajuz".

Ova vest je protekla gotovo neprimećeno. Tiho, bez velike pompe, prošle nedelje je NASA od  "Boinga" kupila pet sedišta za svoje astronaute na brodovima "Sajuz" za letove ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) u periodu 2017-2019.  Prema ovom ugovoru, NASA će do kraja 2017. dobiti jedno dodatno mesto. Kako je septembarska misije "Sajuza" planirana sa dvočlanom posadom (Misurkin i Vande Haj), sasvim je izvesno da će njima biti pridodat još jedan američki astronaut.

Još jedno dodatno mesto za astronauta NASA-e rezervisano je tokom 2018. (najverovatnije u misiji koja počinje u martu), dok će 2019. tri sedišta u "Sajuzima" biti rezervisano za američke astronaute. 

1 in flight

Ukupan iznos kontrakta između NASA-e i "Boinga" iznosi 373,5 miliona dolara, u proseku po 74,7 miliona dolara po jednom mestu. To je praktično ista cena kao ona koju NASA plaća "Roskosmosu" za let jednog astronauta, tako da je zanimljivo videti koliko će koštati mesta u privatnim brodovima "Dragon" i "Starlajner".      

U okviru tog drugog ugovora koji NASA ima sa korporacijom "Roskosmos", poslednji američki astronaut je trebao da bude lansiran u "Sajuzu" u novembru 2018 (povratak u martu 2019.). NASA je planirala da tokom 2018. njeni astronauti počnu da lete ka MKS na privatnim brodovima "Dragon" (kompanije SpaceX) i "Boingovom" "Starlajneru" (Starliner). Kako se sa njihovim misijama kasni, postajala je opasnost da američki astronauti posle 2018. ne mogu da lete na MKS. Onda je, kao što smo pisali, "Boing" ponudio pet mesta NASA-i kao otplatu zaostalog duga od RKK "Energija", jer je "Boing" posle bankrota "Morskog starta" otplatio sva dugovanja ove međunarodne korporacije.

2 sajuuz
U vezi ove vesti, "Roskosmos" je pre nekoliko dana objavio da je za kraj 2019. naručio dve rakete-nosača "Sajuz-FG". To znači da će 2020. biti lansirana samo dva "Sajuza MS" ka MKS. To takođe znači da NASA te 2020. više ne računa na mesta u ruskom "Sajuzu", u nadi da će "Dragon" i "Starlajner" postati dovoljno bezbedni i rentabilni za letove američkih astronauta.      

Sledeća posada inače leti ka MKS 20. aprila. Veteran, ruski kosmonaut Fjodor Jurčihin i novajlija, američki astronuat Džek Fišer (Jack Fischer) će brodom "Sajuz MS-04" obaviti let ka stanici po kratkoj četvoro-orbitalnoj šemi. Njihova misija treba da traje 136 dana. 

3 logo


"Boing" prodaje NASA-i mesta na ruskim "Sajuzima"


Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...