800px ESTCube 1 illustration
By Erik Kulu - University of Tartu, ESTCUBE team, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26047241

U članku Grujice Ivanovića: Indija lansirala jednom raketom 104 satelita, od 18. feburara objavili smo da je Indija ostvarila rekord sa 104 istovremeno lansiranih i u orbitu postavljenih veštačkih satelita. Iznenađen toliko velikim brojem jedan čitalac se interesovao za tipičan ili prosečan broj satelita koji se šalju jednom raketom u kosmos. Nekako smo navikli, posebno starija generacija koja pamti prve letove u kosmos i prve satelite, da ide jedna raketa i jadan satelit, pa je ovaj poveći broj odjednom postavljenih satelita izazvao posebnu pažnju.

Dakle, pitanje čitaoca glasi: koliko se obično jednom raketom lansira satelita? Za odgovor smo se obratili Grujici Ivanoviću, našem saradniku koji pokriva gotovo celu ovu oblast u AM. Evo šta je napisao g. Grujica Ivanović: 

- Nema preciznog broja – jer to zavisi od veličine i namene satelita (što je povezano sa zahtevima tržišta i parametrima orbite) i tehničkim karakteristikama rakete-nosača i njenog gornjeg dela gde se smešta korisni teret.  

Za geostacionarne orbite to je jedan veliki satelit (nekoliko tona), za potrebe navigacije tupično se lansiraju istovremeno po dva satelita (mase oko ili ispod jedne tone), dok se za ostale zadatke koje zahtevaju niže orbite koriste manji sateliti čija masa variara. 

U slučaju malih satelita (mase od nekoliko stotina grama do nekoliko kilograma) jednom raketom se može lansirati, kao što smo videli čak i više od stotinu satelita, ali je tipičan broj daleko manji. U principu, lansira se jedan satelita kao osnovni teret, a pored njega, u posebnim kontejnerima je smešteno nekoliko manjih satelita, koji su propratni korisni teret.

 sputnik asm

Inače prvi satelit koji je poslan u kosmos bio je Sputnjik. Izbačen je u orbitu 4. Oktobra 1957. Godine. Taj datum je bio posebno isplaniran jer on označavao poetak Oktobarske revolucije u Rusiji. Satelit je lansiran raketom R-7 koju je inače projektovao Sergej Karoljev. Sputnjik je bio srebrna kugla, prečnika 58 cm, a težine 83,6 kilograma.

Više: 

Sputnjik 1: POČETAK KOSMIČKE ERE

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...