Za multinacionalnu korporaciju „Boeing“ svi smo čuli. Doduše uglavnom preko aviona, iako oni proizvode i helikoptere, rakete svih vrsta i satelite. Ono što se slabije zna to je da je „Boeing“ drugi na svetu proizvođač oružja i najveći dolarski izvoznik u SAD sa skoro \(100 milijardi u 2015. godini. Ove godine su slavili stogodišnjicu postojanja.

Sedište kompanije „Boeing“ nalazi se u Čikagu, a na čelu se nalazi Dennis A. Mulenburg (1964), biznismen i aeronautički inženjer, zaposlen u „Boeingu“ već 30 godina. Kompanija, nastala još 1916. godine, podeljena je danas na pet primarnih sektora, a danas ćemo nešto da vidimo o delu na koji su Amerikanci naročito ponosni, a to je sektor vezan za odbranu, kosmos i sigurnost (BDS, Boeing Defense, Space & Security), osnovan 2002. godine.

Administrativno sedište BDS-a nalazi se na aerodromu u Sent Luisu, u Misuriju, dok su druge fabrike rasute po Kaliforniji i Vašingtonu. Kompanija širom sveta ima oko 50.000 zaposlenih, a u njenom portfoliju se nalaze letilice pilotnih i bespilotnih programa, kosmički i satelitski sistemi, špijunski i sigurnosni sistemi, i sl. Svake godine prijavljuju zaradu od oko \)30 milijardi, ali se nikad ne pominju „crni“ poslovi čiji su naručioci Pentagon i (bez)brojne obaveštajne organizacije zemlje.

BDS je podeljen na nekoliko podorganizacija. Najveća je ona koja se bavi vojnom avijacijom, „Boeing Military Aircraft“. Oni su najraznovrsniji i najveći takav proizvođač na svetu a prave vojne lovce, taktičke transportere, helikoptere, tankere za dopunu goriva, i desantne sisteme. Svi smo čuli za „F-18 Super Hornet“, „F-15“, helikoptere „AH-64 Apache“ i H-47 Chinook“ i dr.

Sledi kosmički segment, „Network & Space Systems“, odgovoran za BCT modernizaciju[1], raketne sisteme, odbrambene strateške projektile, sve vrsta satelita (najveći proizvođači u svetu), gde pamtimo Spejs šatlove i programe orbitnih stanica. Oni proizvode GPS sistem. Poseduju već 60-godišnje iskustvo u radu.

Sledeći segment je „Global Services & Support“ (GS&S) koji je odgovoran za čitav spektar održavanja, modifikovanja i popravki u svim uslovima, trenažne sisteme, međunarodne poslovne operacije, i napredne logističke sisteme. Nalaze se na 264 lokacije širom sveta.

BDS-ova jedinica za napredni proizvodni razvoj i kreiranje inovativnih proizvoda, naprednih eksperimenta i prototipova naziva se „Phantom Works“. Naziv ima veze sa tim što je primarni fokus razvoja vezan za vojsku i njenu tehnologiju, tako da je većina rada pod strogim velom tajnosti. Osnivač sektora je „McDonnell Douglas“.

BDS tesno sarađuje sa još jednim vojnim gigantom, „Lockheed Martinom“, sa kojima poseduju zajedničke kompanije „United Launch Alliance“ (ULA) i „United Space Alliance“ (USA). ULA je nastala 2008. i više od decenije je držala monopol u vojnim lansiranjima u SAD, sve dok 2016. godine „SpaceX“ nije potpisao ugovor sa Ratnim vazduhoplovstvom za lansiranje GPS satelita. ULA proizvodi rakete „Delta II”, “Delta IV”, “Delta IV Heavy” i “Atlas V”, a do 2019. pojaviće se i “Vulcan” koji treba da zameni linije “Delta” i “Atlas”. Imaju planove i da počnu serijsku proizvodnju novih raketnih motora za prve stepene raketa i tako smanje zavisnost od ruskih motora. ULA teži smanjivanju broja lansirnih rampi kompanije sa šest 2008. i pet 2015. na samo dve do 2021.

USA ima sedište u Hjustonu a osnovani su da bi NASA imala čitav program Spejs šatlova u okviru jednog velikog preduzimača. Do 2011. njihov posao je bila i Međunarodna orbitna stanica i par kosmičkih centara. Posle gašenja šatlova prešli su na program “Constellation” i zajedno sa kompanijom “Aliant Techsystems” raketu “Ares I”.

boing1
Logotip Boeing Phantom Works”. Rade brojne projekte koju su vojna tajna, npr. visinski dron “Boeing Phantom Eye”, hipersonični avion “Boeing X-51”, stelt mornarički lovac “McDonnell Douglas A-12 Avenger II”, i mnoge druge.

boing2 boing3

Amblemi dve velike zajedničke kompanije u kojima učešće ima „Boeing“.


[1] Brigade combat team Modernization” je program za modernizovanje vojske. Ovaj turnus planira povećanje sposobnosti svakog vojnika da koristi špijunske i izviđačke informacije te im tako proširiti spektar vojnih aktivnosti.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...