U prelaznoj administraciji nedavno izabranog američkog predsednika Donalda Trampa pitanjima NASA-e će se baviti Kris Šenk (Chris Shank).

Kris
Kris Šenk

Od 2001. do 2005. Šenk je radio u Komitetu za nauku američkog Kongresa. Posle toga je do 2009. radio u NASA-i gde je rukovodio planiranjem i formiranjem budžetske politike ove kosmičke administracije. U to vreme, administrator NASA-e je bio Majkl Grifin (Michael Griffin).

Kada je jula 2009. predsednik Obama postavio Čarlsa Bouldena za rukovodioca NASA-e, Šenk se vraća u Komitet za nauku odakle ga je sada, sedam godina kasnije Tramp prebacio da u njegovoj “prelaznoj administraciji” pokriva kosmička pitanja.

Naravno, imenovanje Šenka na ovu poziciju ne znači da će on automatski biti sledeći administrator NASA-e. Ovo je tipična procedura tokom koje se novoizabrani američki predsednik upoznaje sa najznačajnijim aspektima iz sfere raketno-kosmičke industrije. Pre izbora novog administratora NASA-e, tu funkciju izvesno vreme, najčešće pola godine, obavlja V.D. koji, između ostalog angažuje različite konsultante i priprema detaljnu studiju trenutnog stanja američke astronautike, uz preporuku budućih smernica.

 
Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar