Američka privatna kompanija Blue Origin ("Blu oridžin" - u slobodnom prevodu "Plavo poreklo") je predstavila projekata rakete-nosača "Novi Glen" (New Glenn). Prvo lansiranje nove rakete očekuje se pre kraja 2020, saopštio je predsednik kompanije Džef Bezos (Jeff Bezos). Kontraverzni vlasnik Blue Origin Džef Bezos je poznat kao osnivač Amazona. Iako Blue Origin nije do sada lansirao ni jedan satelit u kosmos, za ovu kompaniju se govori kao veoma ozbiljnom konkurentu kompanije SpaceX Ilona Maska.

Bezos je rekao da će prečnik nove rakete koja nosi ime prvo Amerikanca na orbiti Džona Glena, iznositi oko sedam metara. Prvi stepen će nositi sedam motora BE-4 koji koriste tečni kiseonik i metan (kao prirodni gas) pod pritiskom. Prvi stepen će biti u stanju da se vertikalno vrati na mesto lansiranja, radi ponovnog korišćenja. Na drugom stepenu će se nalaziti jedan motor BE-4. Potisna moć raketnog motora BE-4 iznosi 2,4MN (Mega Njutna). Ovaj motor je inače odabran i za raketu Vulcan ("Vulkan") kompanije ULA koja će biti zamena za stare rakete Atlas V koje koriste ruske motore RD-180. Konačno, na trećem stepenu rakete New Glenn se nalazi motor BE-3 koji radi na tečni vodonik i tečni kiseonik, sa potiskom od 490kN (Kilo Njutna).

Blue Origin New Glenn e1473790705464

 

Upoređenje dvostepene, trostepene i stepena koji se vraća rakete New Glenn kompanije Blue Origin (u sredini) sa raketama Falcon 9 i Falcon Heavy kompanije SpaceX (levo) i mesečevom raketom Saturn V

Raketa New Glenn ima dve verzije - prva ima dva stepena, dok je druga verzija trostepena. Prva verzija rakete New Glenn, ona dvostepena, ima visinu od 82,2 m, dok je visina trostepenog nosača 95,4m, što je petnaest metara manje od čuvene mesečeve rakete Saturn V, koja je i sada, gotovo pedeset godina posle njenog prvog lansiranja, još uvek najjače operativna raketa-nosač. Međutim, u poređenju sa Maskovm super-raketom Falcon Heavy, trostepeni New Glenn će imati gotovo dva puta veću nosivost - odnosno oko 100t. Bezos, očigledno preko rakete New Glenn baca rukavicu u lice Masku, tako da će biti veoma zanimljivo pratiti nadmetanja dva kontraverzna biznismena.

amazon

Novi igrač na kosmičkoj seni - Džef Bezos

"Planiramo da obavimo prvo lansiranje rakete New Glenn do kraja ove decenije sa Kejp Kanaverala", rekao je Bezo. Raketa je predviđena za lansiranje komercijalnih satelita i kosmičkih brodova sa ljudskom posadom, dok trostepena verzija omogućava lansiranja kosmičkih aparata prema drugim nebeskim telima.

U razvoju džinovskog nosača New Glenn, inženjeri kompanije Blue Origin koriste iskustva i tehnička rešenja rakete New Shepard, koja nosi ime prvog Amerikanca u kosmosu. Prvi stepen ove rakete je pre nekoliko meseci uspešno obavio eksperimentalno vertikalno sletanje nedaleko od lansirne rampe u Teksasu posle leta do visine od 103 km. To je, inače najveća visina sa koje je jedan raketni stepen uspešno vraćen na Zemlju.

"Naša vizija je da jednoga dana milion ljudi živi i radi u kosmosu. Za postizanje tog cilja New Glenn je prvi značajan korak. Naši inženjeri već rade na projektu rakete New Armstrong, ali to je priča za budućnost", rekao je Bezos.

blue2

Prvi stepen rakete New Sheppard sleće vertikalno posle eksperimentalnog leta do visine od 100 km

Iako Bezos nije naglasio hoće li New Glenn takođe imati prvi stepen koji će moći da se vraća vertikalno na mesto lansiranja, na slikama ove rakete vide stajni trap sastavljen od šest nogu koje se koriste za meko ateriranje stepena.

Posle New Glenn, kompanije Blue Origin planira razvoj rakete-nosača New Armstrong (pogađate, nazvanu u čast prvog čoveka na Mesecu). Njene tehničke karakteristike međutim još uvek nisu saopštene.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...