Stručnjaci kompanije SpaceX ustanovili su šta je dovelo do eksplozije rakete-nosača "Falkon-9" tokom testiranja na lansirnoj rampi pre tri nedelje.

Poboj u sistemu napajanja helijumom drugog stepena je, prema izveštaju stručnjaka SpaceX doveo do eksplozije u gornjem delu rakete-nosača. U strahovitoj eksploziji uništena je raketa i njen korisni teret (izrealski telekomunikacioni satelit), dok je lansirna rampa na Kejp Kanaveralu pretrpela velika oštećenja. Na svu sreću, kako na rampi nije bilo ljudi, u eksploziji niko nije poginuo.

eksplozijaFalcon

Prvi čovek kompanije SpaceX Ilon Mask je gubitak rakete "Falkon-9", koja je još jedanput pre godinu dana eksplodirala, ali za vreme lansiranja, nazvao najvećim neuspehom kompanije od njenog osnivanje pre 14 godina.

Još uvek se ne zna kada će SpaceX da obnovi lansiranje raketa-nosača "Falkon". Neke procene govore da se to može desiti u sledećih 9 do 12 meseci, međutim u svim graficima lansiranja vezanim za misije NASA-e, još uvek stoje stari datumi, tako da se za oko godinu dana (avgust 2017.) na primer očekuje prvo lansiranje kosmičkog broda "Dragon" sa dva astronauta u eksperimentalnu dvonedeljnu ekspediciju na MKS.

Eksplozija rakete "Falkon-9" na lansirnoj rampi

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar