Projekat “Morski start” (Sea Launch) koji koristi ploveću platform u Tihom okeanu za lansiranje ukrajinsko-ruskih raketa-nosača “Zenit” je prodat. Ime investitora i vlasnika ove unikatne lansirne rampe nije objavljeno.

sealaunch

Ovo je u izjavi TASS-u potvrdio Igor Komarov, rukovodioc državne koporacije “Roskosmos”.

Budući da je tender bio zatvorenog tipa i da su u toku radnje na potpisivanju primo-predajne dokumentacije, investitor će biti imenovan krajem aprila. Takodje, kao komercijalna tajna nije obelodanjena ukupna suma kontrakta.

Posle raskida saradnje sa Ukrajinom koja je gradila rakete-nosače “Zenit”, čime je praktično ostala bez lansera ovog projekta, Rusija je bila primorana da detaljno preispita ekonomsku stranu projekta “Morski start”. Jedno vreme bilo je razmišljanja o razvoju rakete “Angara A3” za “Morski start”, ili modifikovanju lake rakete “Sajuz-2.1V”. Time bi “Morski start” ostao u rukama Rusije. Korporacija RKK “Energija” je većinski vlasnik projekta, u kome takodje učestvuju američki Boeing, Norveška i Ukrajina. Medjutim, kako je Rusija odlučila da gradi Vastočnij i kako bi razvoj novog nosača za “Morski start” dodatno opteretio budžet “Roskosmosa”, ova ideja je i pored nesumnjivih komercijalnih prednosti na duge staze odbačena.

“Angara A3” se takodje spominje kao eventualna zamena ukrajinske rakete “Ciklon” u brazilskom projektu Alkantara, tako da je bilo reči da je Brazil zainteresovan za “Morski start”.

Više je verovatno da je neko od investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, Evrope, Kine ili Australije budući vlasnik “Morskog starta”.

Pored toga ko je vlasnik “Morskog starta”, biće veoma zanimljivo kakvi su planovi za buduće korišćenje plovećeg kosmodroma, posebno izbor rakete-nosače koja mora da je bila deo potpisanog kontrakta.

Tako da je moguće da iako projekat “Morski start” menja vlasnika, “Roskosmos” ostane ključni partner u njegovoj komercijalnoj strukturi.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: