ASTRONOMIJA NA TELEFONU

Moon Globe

moonglobelogo

Moon Globe
Verzija: 2.2
70.6 MB
Radi na:   iPhone, iPad.
Cena:
Besplatan

MG250-1
Kada uključite "Terrain" pojave se nazivi objekata
Stavite kursor na sliku

Jednostavan, lep, moćan -  to je najkraći opis programa Moon Globe. Postoje dve verzije: regular  koja je besplatna i HD koja košta 0,99 dolara, dakle manje nego jedan čestit burek. Ako biste ipak pre uzeli burek onda će i ova free verzija sasvim zadovoljiti vašu potrebu da detaljno upoznate Mesec. Razlika između dve verzije je samo u nešto boljoj rezloluciji i renderignu HD verzije.

Sad ukratko o programu

U ovom programu Mesec možete posmatrati „teleskopom“ a to je opcija koja daje prikaz samo nama okrenute strane Meseca. Automatski se podešava lokacija sa koje posmatrate Mesec (koju, naravno, možete lako promenuti). Mesec vidite u realnoj fazi, ali se možete šetati po datumima i satima pa videti npr. kako će Mesec izgledati 20. jula i to sa Letenke, u vreme kampa. Ako izaberete posmatranje iz orbite (Above Globe) onda je Mesec vaš i možete ga rotirati kako vam je volja, čime vam postaje dostupna i njegova druga strana, ona koju ne vidimo sa Zemlje.

Može vam biti dragocena opcija „Spacecraft“ koja daje mesta sletanja sondi i lendera na Mesec. Umesto Spacecrafta možete da izaberete „Distance“ kada ćete dobijati podatke o rastojanju sa kojeg posmatrate naš prirodni satelit. Kada izaberete „Terrain“ pojave se nazivi kratera i drugih geoloških formi. Tada imate uključenu i pretragu pa tako možete da pronađete npr. krater Milankovič. Jasno je da se sa izborom odmah pojave i odgovorajući podaci o krateru, a tu je i link ka Vikipediji.

Ima toga još (recimo kompas koji sem strana sveta pokazuje i trenutni položaj Sunca i Meseca), ali to ćete otkriti sami, a ja ću dodati još samo nekoliko reči o sjajnoj mogućnosti da upravljate uglom osvetljenja. Kada Sunce obasjava posmatrani objekat pod pravim uglom onda senke tog objekata ne postoje, reljef deluje spljeskan i slabo se uočava. Umesto lepog kratera vidite samo bezlično sivilo. E zato pomoću klizača (gore desno) pomerate ugao pod kojim je Mesec osvetljen. To je sjajna opcija. Na taj način možete otkriti mnoge detalje koji se inače teško zapažaju, a i dobiti realniju predstavu posmatranog objekata.

Sve u svemu, odličan program za proučavanje Mesečevog reljefa.

Photo-May-05-11-02-37 Photo-May-05-11-02-42
Kopernik1 Kopernik2
Direktno osveteljenje Osvetljenje iskosa


Šetanje kroz vreme

MoonGlobeRegular


Moon Globe HD

moonglobelogo

Moon Globe HD
Verzija: 2.2.1
232 MB
Radi na: iPhone, iPad.
Cena:
0,99 dolara
Isti program kao i Moon Globe regular, samo sa većom rezolucijom i boljim renderovanjem.

Još astronomije na telefonu:

Exoplanet i Kepler

Starmap Pro

Planetdroid

Red Shift

Perpetuum - Moon Phases

SkyView - Explore the Universe


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...